Кармен през годините (галерия)

Свободолюбива, страстна и много чаровна – героинята от операта “Кармен” има много лица. За първи път Кармен се появява в едноименния роман на Проспер Мериме през 1846 година. През 1875 година Жорж Бизе поставя операта в Париж. Своята Кармен той вижда в лицето на мецосопраното Селестин Гали-Мари.

Въпреки че операта е безспорен шедьовър, публиката тогава не успява да я разбере. Заклеймява я като “неморална”, а музиката като прекалено “груба” и “шумна”. Тази реакция съсипва Бизе и само след 3 месеца, едва на 37 години, той умира. Признанието, за съжаление, идва след смъртта му. “Кармен” сериозно променя жанра – на сцената вече се разказват историите и на обикновените хора, а не само на аристократите и боговете. Започват да се разиграват реални човешки страсти. Светлината, която историята на циганката внася, се противопоставя на мрака и мистиката от оперите на Вагнер – модерни по онова време във Франция и в цяла Европа.

В България “Кармен” е поставена сравнително късно – в годината на Балканската война, 1912 година. Диригент е Тодор Хаджиев, а режисьор – Драгомир Казаков. В ролята на първата българска Кармен влиза Богдана Гюзелева – Вулпе.

Галерията показва метаморфозите на Кармен от 1875 година до 2006 галерията.

Снимки: the guardian
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!