“MOVING STILLS – Филми за фотография от Триша Зиф”

“Чеволюция” (2008), “Мексиканският куфар” (2011), “Човекът, който видя твърде много” (2016) и “Уиткин и Уиткин” (2017) – четирите филма, които стоят в основата на изложбата Moving Stills – филми за фотография от Триша Зиф, която гостува във Варна чрез галерия Фотосинтезис, по покана на Contemporary Space. По-рано тази година експозицията беше представена в София, където се прие много добре от публиката и предизвика широк интерес.

Алберто Корда, Робърт Капа, Енрике Метинидес и Джоел-Питър Уиткин са четиримата фотографи, чиито истории са разказани във филмите на Триша Зиф, която днес е позната в средите като документален режисьор. Над тридесет години Триша е посветена на документалистиката и фотографията, като тя е основател на независимата филмова компания 212BERLIN, бивш член на колектива Camerawork в източен Лондон. По-късно основава CameraworkDerry в северната част на Ирландия. Малко по-късно животът я отвежда в Лос Анджелис.

Работата й е неизменно свързана с фотографията, като тя самата стартира кариерата си, отваряйки фотографска агенция. Днес тя живее и работи главно в Миксико сити и споделя развитието и отдадеността, с която там се гледа на работата в киното, независимо в каква роля.

Като документалист и човек, който е осъзнал, че няма нужда да харесва хората, които снима, а по-скоро трябва да ги уважава, тя се отдава на дълбокото си любопитство и разказва истории, истини, факти, които са свързани с фотографията като цяло, в по-късните й филми с конкретни кадри, оставили белег в историята и станали икони. Както те, така и техните автори.

Изложбата е продължение на тематичния модул “Кино и фотография”, в който галерия Синтезис показва изложби на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката между фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест.

Съветваме те да не пропускаш, особено, ако си страстен почитател на документалистиката и фотографията!

Още информация ти даваме директно от организаторите и напомняме – 24 октомври от 19:00ч. – официално откриване с присъствието на куратора на изложбата Надежда Павлова.

________________

Дебютът на Триша като режисьор е през 2008 г. с филма „Чеволюция“ за Netflix и Red Envelope. “Чеволюция” е поглед към най-известния портрет на Ернесто Че Гевара, който историкът на изкуството Дейвид Кунзъл описва като “Мона Лиза на фотографията”. Той е заснет през 1960 г. от Алберто Диаз Гутиерес, известен кубински фотограф, подписващ се с името Корда.

“Мексиканският куфар” проследява пътя на негативите на трима знаменити фотографи – Робърт Капа, Дейвид “Чим” Сиймор и Герда Таро, от гражданската война в Испания. Смятани за безвъзвратно изгубени повече от седемдесет години, те са открити случайно на дъното на един шкаф в Мексико Сити през 2007 г.

Филмът “Човекът, който видя твърде много” ни среща с Енрике Метинидес, мексикански фотограф, обсебен от снимането на инциденти, престъпления и катастрофи, преобърнали съдбите на хората.

“Уиткин и Уиткин” изследва световете на двамата еднояйчни близаци, световноизвестния фотограф Джоел-Питър Уиткин и Джером Уиткин, художник и преподавател. Те не си говорят, но филмът показва първата музейна изложба, в която творбите им са събрани заедно. Въпреки липсата на близост между тях, произведенията им си общуват.

_______________

Изложбата се открива на 24 октомври и може да бъде видяна до 04 ноември.

  • 25 октомври, петък, 18:30 ч, кураторски тур с Надежда Павлова Фотосинтезис Варна и Contemporary Space
  • 26 октомври, събота ,18:00 ч, прожекция на филма “Мексиканският куфар”, 2011 г., времетраене: 86 мин. Contemporary Space
  • 29 октомври, вторник, 20:00 ч, прожекция на филма “Човекът, кой- то видя твърде много”, 2016 г., времетраене: 89 мин. Contemporary Space
  • 30 октомври, сряда, 20:00 ч, прожекция на филма “Чеволюция”, 2008 г., времетраене: 86 мин. Contemporary Space
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!