Музикална модерност #6:

от януари до юли всеки втори вторник от месеца в Гьоте-институт се провеждат безплатни срещи, лекции и дискусии, прожекции от Берлинската филхармония, изпълнения на живо, демонстрации и др. Лектори са водещи инструменталисти, диригенти, композитори и музиколози. Те представят музиката на Модернизма, спецификите при композиране и аранжиране на произведенията от този период, както и различни инструментите и тяхното характерно звучене. Седеммесечният курс от разнообразни събития е подходящ за широка аудитория без да са необходими предварителни познания и подготовка.

От март до юли програмата се поема от Владимир Джамбазов, който ще ни пренесе в епохата на модернизма чрез автентичното звучене на отделните инструменти с гости  музикантите от Софийска филхармония, както и техниките на дирижиране и композиране.

_________________

Музикална модерност #6:

“Кларинетът – вечният романтик и шегаджия” с гост: Росен Идеалов, кларинет

В програмата произведения на: Дариус Мийо, Игор Стравински, Ленард Бърнстейн, Карл Мария фон Вебер, Лучано Берио, Клод Дебюси

Поредицата “Mузикалната модерност” е серия от образователни събития, включващи:

  • излъчвания от концерти на Берлинската филхармония
  • музикалната модерност с изпълнения на живо
  • разговори и дискусии с инструменталисти, диригенти, композитори и музиколози
  • опознаване на музикалните инструменти

Повече за кураторите:

Илия Граматиков завършва Националното музикално училище “Любомир Пипков” с пиано и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” (НМА) с хорово дирижиране и музикознание. През 2013 специализира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 защитава докторската си дисертация в областта на съвременната музика. Понастоящем е преподавател по история на музиката в НМА. Диригент е на Дамски хор “Морфова – Прокопова”. Артистичен директор е на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

Владимир Джамбазов следва валдхорна при проф. К. Стари в НМА “Проф. П. Владигеров”. Kато стипендиант на Немската академична чуждестранна служба (DAAD) следва електронна композиция при проф. Дирк Райт и валдхорна при проф. Херман Бауман във Висшата академия на изкуствата Folkwang в Есен, Германия. Автор на много електронни творби, на солова, камерна и симфонична музика, музика за куклени и драматични постановки, както и за анимационно, документално и игрално кино. Произведенията му са изпълнявани на най-големите световни музикални форуми в Европа, Северна и Южна Америка и Далечния Изток. Концертирал е в над 40 страни по света. През 2009 г. участва като единствен композитор от Източна Европа на Първия световен фестивал за електроакустична музика NYCEMF в Ню Йорк. Владимир е дългогодишен член на Софийската филхармония. Преподавал е по дисциплини, свързани с електронната музика, в НБУ и СУ.

__________________

Гьоте – институт България 
ул. Будапеща 1, София

Работен език: български
Вход: свободен

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!