“Думам ти щерко, сещай се сна’о” с Михаил Миков

“Харесва Ви или не, Мая Манолова е новият омбудсман на България и това ще бъде така през следващите пет години!”, това написа във Фейсбук-обръщение към президента Росен Плевнелиев, председателят на БСП – Михаил Миков. А обръщението му е провокирано от туит на държавния глава по случай избора на Мая Манолова за омбудсман – “Ако си бил част от задкулисието, няма как да преживееш катарзис”.

Михаил Миков е абсолютно прав. Мая Манолова е новият омбудсман – факт. Ще бъде така през следващите пет години – факт. До тук добре, ще рече човек. Нищо, че са смъртни вътрешнопартийни врагове, все пак Манолова е дама, знаме на БСП – трябват матросовци на амбразурата.

Но както обикновено се случва в българската политика, вместо да защитава дамата с аргументи за нейните качества и достойнства, Миков грабва оръжието “е, ти па си ногу убав”. Оставам с впечатлението, че целта на поста му е не да защити новия омбудсман, а да обиди и унижи президента –  “Президентът, обединител на нацията, за мен е един успял бизнесмен и неуспял политик. Вече няколко години той прокарва всякакви линии на разделение в обществото по причини, които вероятно самият той невинаги разбира достатъчно добре”, “Всъщност, не искам да говоря много за г-н Плевнелиев”, “Вие нямате политическото и морално право да коментирате публично легитимните решения на Народното събрание, които Ви се струват неправилни според Вашите субективни възприятия”.

Другарю Миков, ето какво разбрах от вашето обръщение, а и от цялата случка:

1. Вие сте страхливец! – Защото, ако бяхте очи в очи с президента, нямаше да изречете тези думи. За смелост Ви е необходима винаги публика. Макар че се съмнявам, че бихте се обърнали във Фейса срещу Доган и Пеевски. Умишлено не споменавам Местан – в постановката на ДПС именно той е оставен за имитация на политически спорове. Но се съмнявам, че и срещу него ще се замислите дали да пишете. Между другото това не се отнася само за Вас. В социалните мрежи и пред публика всички политици го раздавате смели – с изключение към гореспоментите лица. (Все пак се надявам да ме опровергаете. Не само Вие. Дали съм наивна?)

2. Вие сте изпечен манипулатор! – С поста си постигнахте две цели – не похвалихте Мая Манолова, която е камъче и във вашата обувка, не само на опонентите Ви, и оплюхте “идеологическия враг”. (Поздравления, много Ви бива в тези игри – без ирония го казвам)

3. Вие не сте държавник, а политикан! – Един държавник никога не обижда и не унижава институциите. Напротив възпитава със своето поведение уважение на гражданите към тях. (Всъщност до сега не съм разбрала да сте направили нещо държавническо. Бих се радвала да ми посочите поне едно, може пък и да съм пропуснала)

4. Вие сте безсрамен популист! – Какво значение в избора на омбудсман има  заемът от 16 милиарда? Президентът оспорва морала на Мая Манолова. (И в популизма сте много добър, имате страшна школа в БСП – и това казвам без ирония)

5. Вие менторствате в полза на статуквото! – Какво значи президентът да няма МОРАЛНО право да изказва субективно мнение? Искате да кажете, че моралът е субективно понятие? Моралът е морал и неписано признат от всеки, което го обективира. Това, че Вие мълчахте при назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е субективно бягство от морала! Бих се радвала ако думата “морал” се изпълни със съдържание и от политиците, и от институциите, и от църквата, и от нас “простосмъртните”. (Би ми било интересно дали споделяте това мнение, а още по-любопитно ми е какво Вие лично правите в тази посока)

6. Вие сте невъзпитан! – Възпитаните хора не си позволяват такъв тон с никого, камо ли с държавен глава. (Не е късно да се научите, би Ви донесло повече уважение. Ако ви интересува уважението на хората, де)

7. Вие сте нагъл! – Удивителният знак в края на изречението Ви ме взривява! “Харесва ви или не” така работи Вашето правителство на Орешарски. Нагло и безскрупулно! И всеки ден дразнехте точно по този начин – с пълна незаинтересованост за какво ни харесва или не. Унижавахте ни от висотата на “божествеността” си, на силата, на властта. Карахте ни да се чувстваме мишки, в безизходица. Сега също! Ако бяхте споделил това с президента в личен разговор е едно, но публичното ви споделяне с удивителен знак е гавра с всички, които не одобряват и нямат доверие на Мая Манолова. Това е грозно и долно. Също както свекървата в народната ни поговорка – “Думам ти щерко, сещай се сна’о”. (Кефи ли Ви да ни унижавате? Така ли постъпват държавните мъже? Гордеете ли се с поведението си?)

Написах това по конкретния информационен повод – фейсбук обръщението на Михаил Миков. Седемте характеристики, които открих съвсем не са присъщи само на Михаил Миков и само във връзка с конкретния повод. Политиците ни, държавните ни мъже и жени забравят, че не сме животни или слабоумни, забравят, че сме хора, хора с достойнство, чувства, принципи, вярвания…

Всичко, поставено в скоби в текста, е обръщение към всяко едно политическо лице в държавата. Думам ти щерко, сещай се сна’о!

Честно да ви кажа, много пъти съм си мислила: Кое ме дразни повече корупцията или отношението на политиците?

С времето тежестта се премести в полза на отношението…

Дотам я докарахме!

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Вашият коментар

*

Уеб сайта използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!