Най-старото кафене в света

Обичам градовете, които имат история, пазят истории и разказват истории. Градовете с минало. Градове, които пазят живо и туптящо сърцето на прадедите си. И хората, които ги управляват, и гражданите, които уважават, пазят и ценят създаденото от предците си. Няма по-голямо обяснение в любов към града, в който живееш, от опазването на паметници, архитектура, история, традиции, от това да не залееш паветата с асфалт или да позволиш да бъдат разрушавани къщи на стотици години…

Венеция безспорно е такъв град. Венеция, за щастие, не е само гълъби, канали, гондоли, тълпи от организирани групи и туристически клишета. Венеция е като Шехеразада. Може да разказва приказки, легенди и истории часове наред. Венеция е родното място на най-старото кафене в света, а именно легендарният Флориан, създаден през 1720 година. Флориан е изискан салон и истински музей на съвременното изкуство.
Открит на 29 декември 1720 година от от Флориано Франческони под името Alla Venezia Trionfante, тази година Флориан, както бързо става популярно сред посетителите си кафенето, ще навърши 297 години.

До днес Флориан продължава да сервира най-доброто кафе, чай и сладкиши, вино и коктейли.  Интериорът на кафене Флориан е наистина впечатляващ. Фреските по стените и таваните са от самото му откриване и за да се съхранят са запечатани със стъклени пластове. Във всяка една от залите присъстват изображенията на велики личности от италианската култура и живот. Във Флориан не продават еспресо, а история. Всичко – от мебелите до фасадата, е антика и произведение на изкуството.

Флориан е любимото място и на Джакомо Казанова. И това никак не е случайно – това било и единственото кафене, където можели да стъпват и жени – нещо твърде скандално за времето си. През салоните му са минали лорд Байрон, Гьоте, Русо, Пруст, Чарлз Дикенс, Стравински и, разбира се, Балзак. И до един са описали страстта си към този изискан свят. Днес Флориан е част от легендата, мост между света на живите и мъртвите поети, останали в плен на любовта си към Венеция.

Florian

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!