Достъпно образование в Европа. Къде?

В коя държава да уча? Кой университет да избера? Ще се справя ли с таксите и стандарта на живот? Все въпроси, които мъчат кандидат-студентите, решили да получат образованието си в чужбина. Щом ще е извън България, повечето се насочват към престижни и скъпи университети в Европа. Някои от тях в Англия, където годишно таксите плюс разходите за квартира и храна излизат около 21 000 лири.  Въпреки високите такси, годишно за Острова заминават 1600-1700 наши студенти. След Англия, другите най-желани дестинации са Холандия, Франция и Германия.

В последните години семестриалните такси в Англия обаче се оказват прекалено високи, а рейтингите на университетите не ги оправдават. Така студентите започват да осъзнават, че в Европа има много други държави, в които висшето образование е достъпно и качествено, а стандартът на живот – нормален.

Компанията за парични преводи FAIRFX направи класация именно на тези държави. Сред тях са Словения, Беларус, Кипър, Сърбия, Румъния. Там нивото на образованието в университетите е високо, а таксите доста по-ниски. Те предлагат и обучение на английски език, и квалификационната степен, еквивалентна на тази в университети със световнопризнат престиж.

От Университетът в Грьонингер, Холандия, пък обявиха, че запитванията от англичани и ирландци тази година са надминали очакванията. Което значи, че дори студентите от Англия търсят алтернативи на добро и достъпно образование извън страната си.

“При ниските цени, които виждаме и в таблицата, не е изненада, че студентите търсят по-евтин начин да подсигурят образованието си”, казва валутният експерт от FAIRFX Дарън Килнър.

klasaciq1

 

Източник: The Independent
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!