От човек на човек, от сърце за сърце

“Това не е просто храна за наяждане. Това е красиво парти. Много от нас изпитват проблеми, живеем и ядем на улицата. Днес можем да бъдем с толкова много хора и да слушаме музика, да нахраним душите си”.
Думите са на Нунцио, млад неаполитански бездомник. Той участва в празничния обяд за солидарност, организиран за 250 души в емблематичната за Неапол Галерия Умберто I (най-известния търговски център в града, открит през 1890 година).

Превърналият се в традиция коледен обяд за бедни и бездомни хора, досега се е провеждал в сградата на прочутата опера “Театър Сан Карло”. Тази година организаторите решават да подредят трапезата в “Галерия Умберто”, която целогодишно се превръща в дом за бездомници. Обядът е под патронажа на Департамента за социални политики на община Неапол, в сътрудничество със сдружение “Каритас”, осъществяващо социална дейност в подкрепа на уязвими групи хора от обществото, и Асоциацията на ресторантьорите и търговците в Неапол.
“Това е среща, която изпълва сърцето с радост”, разказва директорът на “Театър Сан Карло” Розана Пурчия. “От години отваряме операта за тези хора, но по искане на “Каритас” и асоциацията на ресторантьорите и търговците излязохме от стените на Сан Карло, за да подарим още малко любов и топлина “. 
Музикантите от Театър Сан Карло обаче не пропускат да се включат в инициативата. По най-красивия възможен начин – с музика. 


Менюто е разнообразно и не е типично неаполитанско, защото това е град, станал дом на много хора, които нямат където да живеят.
“Суши, брускета с доматен сос, паста, боб, морски дарове, наденица с картофи и десерт. По този начин обединяваме вкусовете на всички”, заявява Антонио Атиеро, собственик “Casa Viscardi”, един от ресторантите, участващи в благотворителната инициатива.
“Това е обяд, роден спонтанно от нас, ресторантьорите, които членуваме в асоциацията”, обяснява Марко Пера, собственик на ресторант “Sano Sano”. “Често хората, които имат по-малко късмет в живота, посещават нашите заведения целогодишно. Те ни искат храна, а не пари. Затова преди няколко години решихме да им подарим този обяд. Всички трябва да сме готови на подобен вид благотворителност , а именно очи в очи, от човек за човека”.
“Всички празнични инициативи могат да бъдат обобщени в едно изречение: солидарност към онези, които имат малко или нямат нищо. Искаме Неапол да е приобщаващ, приласкаващ, топъл и солидарен град. Това е целогодишна работа. Която със сигурност не приключва на Коледа, споделя Моника Буонано, съветник по социалните политики на Община Неапол.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!