Не съм се родил инженер

Над 230 хил. могат да работят, но не търсят работа. България се нарежда на трето място в ЕС по трудоспособно население, което не е активно на пазара на труда. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат за последното тримесечие на миналата година за непълната заетост и за потенциалната допълнителна работна сила. С други думи трети сме по мързел в Европа!

Разпозна ли се? Какво стана с трудолюбивия български народ? С най-красивия, най-интелигентен и най-работлив българин? Стоиш без работа, но не си търсиш занимание. То всичко в тая държава става с връзки, нали? Няма нужда да си губиш времето. Всичко е гадно, по новините казаха, че пак сме най-бедни, най-нещастни и най-самотни. Абе, нищооо не е наред в тая страна. А после, що младите не бачкат. Ами, за к’во да работят? То няма никакъв смисъл.

Ти стоиш вкъщи, оплакваш окаяната си съдба и не правиш нищо. Пък и за мизерните пари, които ти предложиха последния път, няма нужда да си помръдваш малкия пръст. Ти си талантлив, интелигентен, можеш всичко, разбираш от всичко, компетентен си по всички въпроси, но няма кой да те оцени. То в тая скапана държава… А и ти си роден за мениджър, директор, министър, президент… не да вървиш някаква глупава работа срещу нищожно заплащане. Пък и шефовете са ужасни простаци. Всички. Като всички богаташи, де. Мрън-мрън-мрън. Безкрайното хленчене. Познато ни е на всички, нали? Но! Стига вече! Никой няма да дойде у Вас, да звънне на вратата и да ти поднесе мечтаната работа на тепсия. Пък и дори и да си супер късметлия и това да стане, не е добре да посрещаш съдбата си по пижами  и домашни пантофи, нали? Вземи се в ръце, парите не падат от тавана, от тотото печелят малцина, по-добре се размърдай и си потърси работа. Или преди да си потърсиш, се научи да работиш нещо ново. Учене през целия живот му казват – ако твоята професия не е търсена или зле платена, научи нова. Научи език, научи се да работиш с нови компютърни приложения. Създай си цена на пазара на труда. Може би в началото няма да изкарваш най-добрите пари, най-вероятно няма да си най-щастлив от това, което вършиш, но имай търпение. Само да ти напомним, че Стив Джобс създава фирмата си в гараж. Никога не се знае откъде ще изскочи зайчето. Пробвай поне, помъчи се! Може и да не успееш от първия път! Едно е сигурно обаче – мързелът и стоенетo вкъщи ти гарантират сигурен провал.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

10 Коментари

  1. До Molq molq: Аман от такива като тебе с големи претенции. Какво като си завършил МИО? Стой гладен тогава като всички останали професии са недостойни за теб!

 1. Аз пък не съм завършила “вишо”, но работя на три места, друг е въпросът дали и колко ми плащат. И какво – да седна да стоя ли?!

 2. Ние е вярно, че има работа. Няма! Елате в нашия град да видите има ли работа. Да, сигурно има и такива, които ги мързи, но да се правят такива изводи за всички, моля. Шепа феодали раздават местата в общината на свои хора, никой не може да препари там. Кои сте вие, че да ме наричате мързелива, а, само защото съм обречена да ходя от врата на врата и да се моля за работа?!

 3. До Генади – не съм с претенции, искам да работя това , което съм учил! Иначе защо съм си губил времето и на родителите ми средствата?

 4. Познавам такива хора, към които е насочена публикацията. Не може да стои един мъж на 50 години три години без работа, а когато от бюрото по труда му предлагат да отказва, защото не била за него – или му било топло, или пък му било студено на открито и затова не искал. Казвам го от лични наблюдения.

  1. Значи привилегированите имат право на преференции? А бедните? Кучета ги яли! Докато хора се мъчат да свържат двата края, без никакво свободно време за каквото и да е удоволствие, развлечение или почивка поне, някого/я докато си клати краката, изкарва двестаторно повече. И не ми излизайте с коментара ‘каквото си си посял това ще пожънеш’. Защото в какво ще посееш ако нямаш земя?!? Писна ми от ограничено мислещи хора, които не могат да видят една стъпка по-дълбоко в аналитичната линия!

   Мачка, защо не напишеш една статия за тях? Дали тогава, Маринова, ще сте толкова снизходителна? Ще имате ли силата като ви кажат, че сте ‘тъпа’, да рефлектирате върху себе си, и изведнъж да станете ‘по-умна’? (кавичките представляват, че тези понятия са относителни, както и ‘мързелив’; също така това е пример – не мисля, че сте тъпа, не мисля, че сте и умна де – не ви познавам!)

   Хората не си мечтаят да не работят и в същото време да тънат в мизерия. Престанете да си насочвате яда и злобата към беззащитните.

   Относно статията: Насочена е към резултата от проблема, а не върху самия проблем. Цитира някаква глупава статистика, в която България е съпоставена в класация с другите 26 членки на ЕС, без да се споменават други важни данни от икономически и социален характер, които най-вероятно афектират резултатите от въпросната статистика.

   Към Мачката: Надявам се, с това послание, да говоря за повече хора които следват този сайт. Престанете да отклонявате яда на хората – от истинските проблеми, към резултатите от тези проблеми. Престанете да карате беззащитни хора да губят надежда в хората около тях и самите себе си, докато виновници остават безнаказани. Престанете да сравнявате България с други държави, особено от ‘запада’. Писна ми да слушам как тук (запада) е по-добре. Това не е правилния израз. ТУК НЕ Е ТОЛКОВА ЗЛЕ! СПРЕТЕ ДА СЕ ПРИМИРЯВАТЕ С ‘НЕ ТОЛКОВА ЛОШАТА’ АЛТЕРНАТИВА. МЕЧТАЙТЕ! СВЕТЪТ НЕ Е БЯЛО И ЧЕРНО! БЪДЕТЕ ИДЕАЛИСТИ!

   Ако наистина искате да промените нещо или да помогнете на някого престанете да ги вините, а ги изслушайте. Направете интервю с един от въпросните индивиди и вникнете дълбоко в проблема. Направете го това, със сто, двеста, хиляда човека. Вижте дали има общи неща в историите им и тогава, ако още се чувствате в позиция да съдите, съдете. В този случай, поне ще сме запознати с двете страни на нещата. А сега сме като една немислеща маса идиоти, които бием падналия на земята.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!