“Свободни да виждаме истината”? – “a дано, ама надали…”

Факти: Едва ли има човек в държавата, който да не е разбрал за изтритите карикатури на Чавдар Николов от сайта на Нова тв, воглаве с целия канал на автора в сайта за видеосподеляне Vbox7, но за всеки случай ще припомним хронологията.

1. Карикатурата, заради която се случи целия скандал, е излъчена вчера сутринта в ефира на сутрешния блок “Здравей, България”. Водещата Ани Цолова я анонсира с думите: “Приключваме този разговор с видео карикатурата на Чавдар Николов. И тази сутрин е в десетката по темата…”

2. Няколко часа по-късно карикатурата е свалена. Всъщност, изтрити са над 90 творби на карикатуриста, изтрит е целият му канал във Vbox7. Изтрито е интервю с него във vesti.bg (все сайтове, част от Нова Броудкастинг Груп, бел.ред.) и други материали, свързани с Чавдар Николов.

3. Сайтът КлубZ съобщава за мистериозната липса и вчера към 15 часа служители на медията търсят PR отдела на телевизията в търсене на причините. Два часа по-късно, Елица Георгиева, която отговаря да връзките с обществеността на медийната компания, заявява: “В момента, в който имаме реакция, ще дам знак”

4. Е, знакът дойде късно вечерта. А обяснението звучеше нелепо. Публикуваме пълния текст на официалната позиция на Нова телевизия:

“По повод появилите се коментари относно карикатурата на Чавдар Николов, излъчена в “Здравей България” тази сутрин, от Vbox7 заявиха, че каналът на карикатуриста в платформата за видеосподеляне е спрян, заради прекратяване на договора между автора и дружеството.

В края на всяко тримесечие Нет Инфо извършва регулярни прегледи на ефективността на всички свои продукти и в рамките на този анализ е установено, че съвместният проект е недостатъчно ефективен, а гледаемостта на карикатурите в канала е под средните стойности за платформата.

Това е бизнес решение на Нет Инфо и няма връзка с редакционната политика на Нова или с конкретната карикатура, излъчена на 13 април, която беше достъпна през целия ден на дигиталните платформи на Нова – Nova Play и NovaNews.”

Размисъл: Дотук със сухата фактология. Какво “изплува” на преден план.

1.  В ерата на социалните мрежи да триеш, криеш, мажеш, сваляш, каквото и да било е безумно поведение, граничещо със самоубийствена за реномето лудост.

2. За съжаление у нас много хора все още не са си дали ясна сметка, че желязната завеса падна.

3. Поредното доказателство, че у нас професията PR в голямата си част е  изпразнена от съдържание и смисъл. От една страна е отделът за връзки с обществеността на телевизията: след няколкочасово гузно мълчание да излезеш с подобно официално становище е обидно. За интелекта на пишещия го. А да приключиш договор с карикатурист в ден, в който е иронизирал премиера, изтривайки целия му досагашен труд от лицето на медийната ти група, поражда съмнения. И не почива на никаква логика, най-малко имиджова. (А и историята помни и други проекти, спрени заради нисък рейтинг, които и до ден днешен си стоят на сайта на телевизията). От другата страна стоят медийните съветници на министър-председателя, които не обелиха и дума по темата. А трябваше. Защото името му, волно или неволно, е замесено в скандал. Обвиняват го в опит за налагане на цензура. А хората, призвани да се грижат за имиджа му, само подклаждат тези съмнения… с мълчание. (PR-те на министър-председателя не са казали нито дума и до момента). Премиерът коментира скандала днес. Това е част от поредица дейности срещу правителството като т.нар. “граждански арести” и твърденията за това, че България не се отнася добре с бежанците. Атаката е заради това, че правителството си върши добре работата, за да не допусне бежанска вълна. “Аз не съм виновен, че частна медия си прави своята политика. Но колко е удобно, че тук в България мачкаме свободата на словото. Още от днес ще слагам в моя Фейсбук карикатурите, с което ще покажа, че не само не са ме дразнили… Борисов се обърна към репортера на Нова тв с думите: “Цялата тази работа, която сътворихте, е удар срещу мен. Това е пореден опит да ми извадите очите. Във времето на Фейсбук и интернет да речеш да сваляш информация това е самоубийство, и да набедиш някого, това не е честно”.
Той е категоричен, че никога не си е позволил да отправи критики и да иска сваляне на карикатури. Нито се виждам дебел, нито се виждам грозен, пък за моите години всеки може да се пробва дали съм дебел, тънък или каквото желае”. 

Иска ми се някой ден медийните съветници на правителството да успеят да измислят друго освен “Ама това го казват хора, които клатят стабилността и искат да дискредитират държавата”. Щото творческата импотентност е лошо нещо. С действията си и бездействията си медийните съветници на министър-председателя само доказаха, че нямат никаква представа що е то “комуникация при кризи”. И само наляха “масло в огъня”.

4. Поредното доказателство, че най-добрата комуникационна стратегия е истината. Колкото и кофти да е тя. Липсата на честна, открита и бърза реакция, последвана от обяснение за наивници, ражда теории на конспирациите. Всякакви. И от това страда авторитета и на двете страни в скандала. Телевизията подкопа общественото доверие и втори ден търпи критики на тема автоцензура и “аз ще бъда с таз, която е на власт”. Премиерът вече втори ден е обвиняван в груба намеса в медийната политика на телевизията и мнозина дори го сравняват с Ердоган. Което, съгласете се, е доста по-цапащо името и репутацията от 16-секундна видео карикатура.

5. Аз не бях гледала карикатурата. Нямаше и да я гледам, защото от известно време съвсем целенасочено избягвам да гледам публицистика рано сутрин. Е, след скандала я гледах. Обзалагам се, че има хиляди хора като мен. Какъв е изводът: ако искаш да направиш едно изкуство много по-известно, отколкото е, изтрий го. Така е сигурно, че всички ще го гледат. А Чавдар Николов трябва всъщност да благодари на Нова. За няколко часа го превърнаха в национален герой. Жертва на цензура и репресия.

6. Именно в ефира на Нова телевизия се излъчва едно предаване, имащо претенции за институция, морален стожер на нацията и коректив на всички власти – “Господари на ефира”. Надявам се, че Боби Ваклинов вече е догонил Дидие Щосел, Силва Зурлева или който си е избрал от ръководството на Нова, й е връчил “златния скункс” (със същата ехидност, с която раздаде анти-наградата на ръководствата на конкурентни телевизии – Венелин Петков и Вяра Анкова). Дано да реагират, щото иначе и те ще докажат, че сме “уникаааална държава”, нали.

Поправка: Минути, след като публикувахме този текст, “Господари на ефира” обявиха на сайта си, че са връчили златен скункс на ръководството на Нова телевизия. Браво за реакцията! И за обективността!

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
312Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!