Орисията – Димитър и Никола Казакови

След повече от успешната първа изложба с непоказвани творби на големия български художник Димитър Казаков-Нерон, която се проведе в арт пространството КО-ОП, организаторите срещнаха публиката с негови близки приятели, които разказваха живи истории и спомени от неговото минало.

Цикълът Нерониада продължава с пълна сила, за да покаже още от скритите съкровища на художника и тази седмица КО-ОП отваря врати за втора изложба – “Орисията – Димитър и Никола Казакови”, в която се представя дарението на двамата братя за музея Старото школо в Трявна. В експозицията са включени творби от фонда на музея, които не са били излагани досега. За първи път ще бъдат изложени и личните дневници на Димитър Казаков – Нерон, водени при престоя му в Трявна.

27 картини на Димитър Казаков – Нерон и 22 пластики на неговия брат Никола Казаков ще бъдат показани на 21.03.19г. (четвъртък), от 18:30ч. в КО-ОП.

___________

Димитър Казаков-Нерон е роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, където е приет за особено дарование, а през 1965 г. завършва специалност “Графика” в Художествената академия в София. Няколко години работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради. От 1966 г. участва в изложби в България и чужбина и още през следващата година получава наградата на СБХ за графика. През 1972 г. се изселва от Пазарджик и се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 г. работи като художник във военен завод, а от 1978 г. е свободно практикуващ художник. Работи в областта на маслената живопис, акварела, литографията, монотипията, смесените техники. Умира на 16 януари 1992 г. в София.

Никола Казаков е роден през 1935 г. в село Царски извор, Великотърновско. Детството му е сиромашко и сирашко. Ходи на училище, пасе кравите, сее и копае. Като по-голям работи бъчварство. След казармата отива в София и работи в строителството. Записва курсове по рисуване при професорите Боян Петров и Никола Аръшев. Още тогава започва да работи с дърво. Никола е известно време сценичен работник в Музикалния театър “Стефан Македонски”. Сам прави къща с ателие в софийското село Гурмазово и започва да работи своите скулптури. Камъните за пластиките намира в реката и ги дяла с шило, а дървото с не повече от две – три длета. При топене на асфалт за ремонт на покрива, ателието му се запалва и част от тях изгарят. Това, което оцелява през декември 1985 г. Димитър Казаков-Нерон дарява на Специализирания музей в Трявна. След пожара Никола попада в психиатрична клиника и в продължение на 15 години сменя няколко такива болнични заведения. През 1993 г. в Килифаревския манастир се учредява “Настоятелство Никола Казаков”, по инициатива на художника Георги Тодоров и със съдействието на Националния дарителски фонд “13 века България”, Специализирания музей в Трявна и сестрата на художника Йорданка Казакова. Никола Казаков е изваден от клиниката в село Церова кория и започва неговата социална адаптация. Престоява в Килифаревския манастир, София, Бистрица, Бургас, Трявна, село Царски извор, манастира в Банкя и пр. В София са открити две негови изложби – една в Националната художествена галерия и друга юбилейна в Националния дворец на културата.
В “Славейковото школо”, в близост до архитектурния ансамбъл на площад “Капитан Дядо Никола” в балканския град Трявна, е подредена най-голямата експозиция от дарени през декември 1985 г. картини и скулптури на двамата български художници – братята Димитър Казаков-Нерон и Никола Казаков.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!