Бюрата в Овалния офис

Овалният офис, мястото където често се решава съдбата на света, става официален кабинет на американския президент през 1909 г. От тогaва до сега 18 президента са сядали зад бюрото пред трите големи френски прозореца.

oval-office-c1996

Но през всичките тези години са се сменили само 6 бюра. Ето и техните истории:

Бюрото на Решителния (The Resolute Desk)

jfkjr_0

През 1852 г. корабът на британския кралски морски флот Resolute (resolute, англ. – решителен, твърд, непоколебим) е изпратен да издирва експедицията на сър Джон Франклин за намиране на Северозападния проход, която започва през 1845 г., но от 1847 се губят следите й. Resolute попада в капана на арктическите ледове през 1854 г., а екипажът му го изоставя и успява да се спаси. Година по-късно корабът на Нейно Величество е откит от американски китоловен кораб на 1 200 мили, от мястото на засядането му.

Конгресът купува кораба, възстановява го и го връща на кралица Виктория като знак на добра воля и приятелство. Кралицата пуска отново кораба на вода, но когато той спира да бъде част от флота през 1879, Нейно Величество поръчва изработката на три бюра от дървения материал на “Решителния”. Едно от тях е подарено на президента Ръдърфорд Хейс през 1880 г., “за да напомня за сърдечността и добротата, които продиктували подаряването на кораба Resolute”, какъвто е и надписа на плакета на самото бюро.

Почти всеки президент след Хейс е изявявал желанието да сяда зад Решителния – или в собствената си резиденция или в Овалния офис. По времето на Франклин Рузвелт към лицето на бюрото е добавена вратичка с герба на САЩ, която да скрива краката на президента. На снимката се вижда тази добавка, през която наднича малкият Джон Кенеди, играещ в краката на баща си. Политически ходове зад виртузно изработеното бюро са разигравали и Джими Картър, Роналд Рейгън, Бил Клинтън и Джордж У. Буш. Барак Обама продължава да го използва и до днес, а през 2009 г. британският пермиер Гордън Браун подарява на Обама кутия за химикалка, направена от кораб, който бил “на служба” редом с Resolute – корабът Gannet.

Бюрото Рузвелт

roosevelt

Теди Рузвелт “нанася” в президентския офис това махагонено бюро по времето на своя мандат. След него Тафт, Уилсън, Хардинг, Кулидж, Хувър, Франкил Д. Рузвелт (някои президенти са използвали по няколко бюра), Айзенхауер и Никсън взимали важните си решения на махогоненото бюро. Никсън пък предпочитал да работи не в Овалния Офис, а в близката сграда Old Executive Office Building. Член на кабинета на Никсън – Стефан Хес, предполага, че това е едно от бюрата, в които са били инсталирани записващите устройства, които предизвикали скандала Уотъргейт.

Дик Чейни използва бюрото Рузвелт докато е вицепрезидент. Тук той изпълнява традицията да се подпише във върешността на горното чекмедже.

Бюрото Уилсън

wilson_desk

Въпреки че Никсън използва бюрото Рузвелт в своя работен кабинет, той запазва бюрото Уилсън в Овалния офис. То също е било “накичено с бръмбари” в аферата Уотъргейт. Никсън споменава бюрото в прословутата си реч – „Тихото мнозинство“, където казва – “Преди 50 години в тази стая, точно на това бюро, президент Удроу Уилсън произнесе думи, които завладяха въображението на изтощения от войната свят”. Само дето Удроу Уилсън никога не е седял на това бюро. Изследовател в Белия Дом открива, че то всъщност е принадлежало на Хенри Уилсън, вицепрезидентът при Юлисис Грант. Наложило се Уилиям Сафайър, който допуснал грешката, пишейки речта на Никсън, да си признае пред президента. Дори написал доклад, в който изтъква всички добродетели на вицепрезидента Уилсън. Но Никсън никога не споменава за гафа.

Още по-интересно е, че най-вероятно това бюро не е принадлежало и на вицепрезидента Хенри Уилсън. Документи от белия дом свидетелстват, че бюрото е било купено от Гарет Хобърт по време на кратката си длъжност като вицепрезидент при Уилям Маккинли от 1897 до 1899 г. Хенри Уилсън умира през 1875 г.

Бюрото Хувър

hoover_dek_0

На Бъдни вечер през 1929 г. избухва пожар в западното крило на Белия дом, в който изгаря бюрото на президента Хърбърт Хувър заедно с още редица ценни предмети. Асоциацията The Grand Rapids Furniture Manufacturer’s Association предлага да изработи ново бюро и през 1930 бюрото Хувър е поставено в Овалния Офис.

Франклин Рузвелт го използва за кратко по време на своя мандат. Всъщност той седи точно на него, когато подписва декларацията за война с Германия и Япония. Но може би заради факта, че Хувър не е от най-обичаните президенти, бюрото е “пенсионирано” бързо.

Бюрото Джонсън

johnson_8

Линдън Джонсън решава да използва бюро, което никой президент до сега не е използвал. Избира махагонено бюро, изработено от ведомствените мебелисти на Сената в периода между 1906 и 1926 г. В момента бюрото е изложено в музея на Овалния офис в президентската библиотеката, носеща името наДжонсън, в Остин, щата Тексас.

Бюрото С&O

co_desk

Създадено е от „Chesapeake and Ohio Railroad Co“ през 1920 г. Джорд Х. У. Буш бил изключително привързан към това бюро. Използва го докато е вицепрезидент, а после го премества в Овалния офис. Този ход провокира малко шум в политическите среди, които намирали скрит политически мотив в “изхвърлянето” на бюрото „Resolute” от Белия дом. Бюрото, което било символ на управлението на Кенеди. В крайна сметка се налага прессекретарят на Буш да излезе с изявление, казвайки – “Той го използваше като вицепрезидент и свикна с него, намираше го за удобно и красиво”.

Овалният офис е в историческо очакване на новия американски президент. Дали ще е първта жена президент или първият свръх популист, със сигурност в Белия дом се очаква революция.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!