Пакет с вкусна храна и доброта

Повече от една трета от храната, която се произвежда в Америка, става хранителен отпадък, което означава, че близо 50 милиона тона храна годишно отива на боклука. Освен тази ужасяваща статистика, друг тревожен проблем е и че в същото това време един на всеки седем човека е изправен ежедневно пред несигурността за набавяне на храна.

Проблемите свързани с глада са глобални и засягат огромна част от хората не само в Америка. Една от инициативите, които се ражда с идеята да осигури помощ и прехрана на нуждаещи се, се случва в училищен квартал в Индиана. Elkhart Community Schools се обединява с неправителствената организация Cultivate, за да се борят с проблема, макар и на местно ниво. Така се създава програмата за “спасяване” на храната, която остава в училищните столова и кафенета. Идеята е всичко, което остава в излишък от закуската и обяда, да се пакетира и да осигури вечерята на деца от семейства в затруднено положение. Така те получават сигурна закуска и обяд в училище, а сега вече и вечеря и храна за почивните дни.

Всеки петък учениците получават по осем пакета замразена храна, която отнасят в домовете си и така ще продължат да го правят до края на учебната година. Джон Конклин от организацията Cultivate споделя, че са изцяло фокусирани върху това да осигуряват храна на нуждаещите се, тъй като не винаги се мисли за ситуацията в училищата. Пред медиите той споделя, че има огромни надежди, че програмата ще се разпространи и в други учебни заведения.

Американското министерство на земеделието пък отдавна изтъква проблема с хранителните отпадъци в училищните столова и кафенета. В техен доклад се съобщава, че много от училищата са предприели вече подобни действия, като излишъкът се дарява за различни благотворителни организации.

Инициативата, въведена от Cultivate, е посрещната с огромна подкрепа от страна на хората и местните медии, които й помагат да се разрасне и да даде пример по цял свят.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!