Йеронимус Бош – стотици години вдъхновение

Йеронимус Бош – едно от най-загадъчните имена от света на изкуството, което и до днес е обвито в мистерия. Над 500 години след смъртта на великия художник, съвременният свят притежава само 25 от неговите платна, които смесват реалност и фантазия в дълбоки и подробни картини, изобразяващи грехове и морални падения.

Адът, дясното крило от триптиха “Градината на земните удоволствия”

Картините, изпълнени със символика, правят Бош един от най-уважаваните артисти, който десетилетия след смъртта си остава вдъхновение за късните фламандски художници.

Страхът, падението, адът и злото, през четката на Бош, са представени чрез преплитането на реалност и фантазия, гротеска и фарс. Той е и първият западноевропейски художник, който успява да се откъсне от религиозния канон и да създаде собствен, измислен и много загадъчен свят, в който основно се набляга на теорията, че човек е отговорен както за своята съдба, така и за спасението си. „Градината на земните удоволствия“ е може би най-емблематичната негова творба (триптих), която години наред ще събужда интереса на философи и изкуствоведи, които ще определят автора като първия сюрреалист.

В памет на този гениален художник, в Хертогенбош, Нидерландия, ежегодно се организира фестивал, който въплъщава неговата фолософия и естетика. 2019 г. не беше изключение и на парада, посветен на Йеронимус Бош, гости и жители на града успяха да видят абсурдни и сюрреалистични музикални и театрални изпълнения. Хиляди посетители се насладиха на фантастичния парад, за нас остава да видим малко снимки от събитието, а защо не и да организираме пътуване за следващото.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!