Места за седалища, проектирани от глави

Много компоненти оформят лицето и цялостния облик на един град: сгради, мостове, паркове, скулптури, паметници, паркинги … дори пейки! Едно населено място пулсира, диша и живее не само с хората, които го населяват, а и с вкуса, манталитета, таланта и уменията на тези, които се грижат за градоустройствени планове, разрешителни за строежи, пазене и съхраняване на история, паметници на културата, бит и душевност. Дали клошарите ще са невнимателни и ще подпалят тютюневи складове, съхранили в себе си история и култура, с един незагасен фас, дали някой ще изсича вишни, за да ги замени с изкуствените им еквиваленти, внос от Китай, дали реконструкция означава да облепиш сграда или съоръжение на стотици години с фаянсови плочки, дали фонтаните пеят, светят, псуват или махат с ръка… всичко това говори много. За града, за хората, които го управляват и за тези, които са го избрали за свой дом.

Същото се отнася и за пейките. Дали ще са просто места, на които да положим морни телеса, без да се съобразим дали външният им вид е в хармония със сградите и архитектурата наоколо или ще помислим за всеки детайл и няма да стоят като гнойна пъпка на общия фон… е наш избор. Избор, който говори много за нас. Или както беше казал един италиански архитект преди време: “Палмите в саксии във Варна са като чесън в мелбата”. 

Една галерия със снимки на пейки в различни градове по света показва нагледно, че пейката може и да е за седалища, но е важно да е измислена и конструирана с друг човешки орган, а именно главата и съдържанието в нея. Ако е налично, разбира се 🙂

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!