Поглед към Древен Рим с Plastico di Roma Imperiale

Вечният, велик и неповторнимо красив Рим се променя динамично и много през цялата си история, но някои от най-важните исторически паметници и до днес са все още там, за да напомнят за Древен Рим. На тази могъща империя и славните й години са посветени много филми и сериали, които визуално ни връщам към онези години, но има и още един начин да надникнем. Това е шедьовърът – Plastico di Roma Imperiale – изключително детайлен и подробен макет, създаван в продължение на 35 години.

Творението е дело на италианския археолог Итало Джисмонди (1887 -1974 г.), като той започва работата по мащабния проект по поръчка на Бенито Мусолини през 1933 г. и работи върху него до 1971 г.

За да възстанови в най-малък детайл и исторически достоверно визията на Древен Рим, Итало Джисмонди използва точни карти на значими монументи като Пантеона и Колизеума и заедно с тях завършва основната част на макета още през 1950 година. До 1971 година обаче работи върху всички останали детайли и жилищни сгради и обекти, които нямат археологически останки и за тях изполчва модели от древното строителство.

Макетът е направен от гипс в мащаб 1:250 и изобразява в особен детайл града през IV век по времето на Константин I. Разбира се, изборът за реконструкция на Древен Рим от IV век не е избран случайно. По това време той достига го най-големите си размери.

Днес макетът може да бъде видян в Музея на римската цивилизация и се счита за една от най-важните справки за Древен Рим.

Вижте впечатляващото творение:

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!