“Зелена” архитектура

Основано през 1994 г. архитектурното бюро WOHA ориентира своята работа към азиатските страни, където природата, слънцето и хората са в изобилие. В последните години WOHA насочи усилия в изграждането на ”вертикални екосистеми”, които да отговорят на нуждите на жителите в едни от най-големите мегаполиси в света. Седем от 20-те най-големи и бързо развиващи се градове с над 10 млн. жители, се намират именно в Азия. Изменението в климата и нарастващата плътност по тези места поставя огромни предизвикателства пред проектанти и архитекти, които от години се опитват да създават функционална градска среда, която да отговаря на всички нужди на хората и едновременно с това да се съчетава с природата, а не да я унищожава. Бъдещето в архитектурата изглежда е ориентирано все повече към изграждането на т.н. ”вертикални екосистеми”. Вече сме Ви разказвали за подобни примери от Италия, където архитектът Лучано Пия проектира 5 етажен жилищен блок със 150 вградени дървета, както и за Вертикалната гора в Лозана, Швейцария, отново дело на италиански архитект Стефано Боери.

pickering

Красотата и функционалността на тези сгради на бъдещето привличат все повече внимание и стават популярни из целия свят. Базираното в Сингапур архитектурно бюро WOHA също не остава назад и в момент, в който глобалното затопляне заплашва бъдещето, компанията предлага различни варианти за нововъведения в градската среда.

Вместо досегашното строителство – стоманени и бетонни сгради, увити и запечатани в окачена фасада от стъкло, които се охлаждат изкуствено, архитектите предлагат изграждането на тропически кули, обвити в растителност. По подобие на примерите, за които Ви споменахме, последният им проект представлява 300-метров хотел и офис сграда, обвит в зелени градини. Parkroyal е с фантастичен дизайн, функционално и практично мислене, и в синхрон с природата, която улеснява регулирането на температурата в сградата, както и пречистването на въздуха. Предлагаме Ви да го разгледате, заслужава си!

02

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!