Плодова кожа и свежа образователна система

Всяка година се говори за повече практика в университети, на края на учебната годината обаче резултатите все не са достатъчно видими. Чакаме да се променят едни учебни съдържания, уж да се подобрят, да се въведат практики съвместно с бизнеса, да се пуснат студентите във водите на истинската работа. Ама нещо не става, все още има специалности, в които студентите никога не са се и докосвали до истинското поле на работа. Пък и виждаме тенденцията да се избират такива, които не предлагат голяма реализация (психология, публична администрация). Въпреки че е притеснително господстващото мнение, че трябва да се пълнят само “модерните” специалности, а останалите дайте най-добре да ги затворим. Щото така след 5 години ще сме пренаситени от IT специалисти, ама един учител няма да имаме.

Но да се върнем на практиката и един добър пример как го правят в чужбина. Държавата е Холандия, а идеята е остатъците от храна да се превръщат в кожа (за чанти, седалки на коли, портфейли). Студентите от Академията Уилиям Декунинг в Ротердам получават задача да организират търговско събитие с нов продукт. Една от работните групи се насочва към решаване на големия социален проблем с прахосването на храна и съответно оползотворяването на отпадъчна храна. Така се стига до еко проекта за произвеждане на “кожени” продукти от изхвърлени плодове. Лирическо отклонение. По данни на Ройтерс в Европейския съюз се изхвърлят по 22 млн. тона годна храна само заради изтекли срокове (а най-често това са плодове и зеленчуци). В Ротердам един от пазарите, чиито плодове са използвани за проекта на студентите, изхвърля 3 500 килограма гнили плодове на ден.10390401_696372123828675_9141014910150049197_n

Целта на холандските студенти не е правенето на чанти или други продукти, а производството на самия материал, който е иновативен, наподобява кожа и все още в процес на разработване. По-особените му характеристики налагат няколко етапа на обработка, като почистване на плодовете от семки, премахване на бактериите, за да не гние кожата и сушене след това. Първите прототипи на продукти от новия материал вече са готови – чанта от манго – не звучи ли сладко:) В момента студентите провеждат серия от изпитвания, за да подобрят характеристиките на плодовата кожа, така че тя да намери приложение в различни индустрии. Проектът им съчетава решаването на много наболял социален проблем и предизвикването на гражданска активност с упражняването на дизайнерските им възможности. Съмнявам се, че преподавателите от Академията са подкрепили този проект заради предписанието на закон, те просто го правят, осигурявайки среда за работа и време, а и свобода на идеите. Ей толкова е просто. Не е голяма философия, стига да не се тръгва все по пътя “да пренапишем законите” и след 20 години ще имаме промяна.

11751887_712514775547743_3274531923463830935_n

Дали  предложеното от министър Танев създаване на 4-ри степенна образователна система ще успее да преодолее бумащината, повтарянето на едно и също и абсолютната липса на връзка с реалността? Червената лампа свети.

А светът върви напред.

Снимки: facebook/fruitleather.rotterdam
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!