Фашизмът на общите знаменатели

Спомняте ли си как преди време един български футболист, по-известен с жените си, татуировките си и прякора си, отколкото с головете си, опита да увековечи името си, издълбавайки инициалите си на една от колоните на Колизеума. Няма как да се забрави този срам, сигурна съм. У нас много често се среща желанието да се самолинчуваме и колективно да се оправдаваме за нечия индивидуална глупост и тъпотия. “Изложихме се пред чужденците”, “сигурно сега си мислят, че всички българи сме такива вандали”, цъкахме с език и се срамувахме от името Благово. Е, не се косете! Ще разочаровам сигурно много хора, които обичат гръмко и категорично да заявяват “това само българин може да го направи” и “българска работа”, но не е наш патент простотията. Общочовешка е, спохожда хора от всякакви държави, религия, етнос, пол, цвят на очите и на косата. Даже и французите, на които ние винаги лепим клишета като: възвишени, елегантни, познавачи на изкуството, абе шик ви казвам, френски шик. Е, да де, ама не всички, родени във Франция, са изтънчени connoisseurs (познавачи, б. а.) на изкуството, културата и историческото наследство.

Преди дни италианските власти повдигаха обвинение на 45-годишна французойка за “нанесени щети на сграда с важен принос за световното изкуство и култура”. Какво е направила? Ми издълбала си с монета името на една от колоните на Колизеума. Уредниците на един от символите на Рим веднага подават сигнал в полицията и френската туристка е задържана. Толкова са зачестили вандалските прояви върху паметници на културата, че през декември в Италия е приет закон, който предвижда по-строги наказания за повреждане на сгради и обекти от културно-историческо наследство, включително лишаване от свобода от 1 до 5 години. Миналата година пък руски турист е глобен с 20 000 евро, защото издълбал буквата “к” на една от колоните на Колизеума. През последните три години 20 души са обвинени за вандализъм по колоните на гладиаторската арена.

Този текст не е патриотарско успокоение от типа: ми така де, има и други глупаци, не сме сами. Супер сме си ние, българите. Нито искам да оправдавам идиотските прояви на когото и да било. Искам само да кажа, че трябва да спрем със самобичуването, общите знаменатели и клишетата. И за добро, и за лошо. Да спрем да слагаме хората в рамки и кутийки, да преповтаряме клишета от сорта: германците са дисциплинирани и работливи, французите са шик, класа и стил, всички цигани се възпроизвеждат на 11, мръсни са и крадат, а всички афганистанци и сирийци са опасни терористи и т.н. и т.н. Предразсъдъците, обобщенията, стереотипите и етикетите са глупави, безсмислени, манипулативни, напълно излишни и опасни. И както има българи, които си пребиват децата, изнасилват жени, хвърлят си боклука през балкона и си дълбаят името, където им падне, така има българи, които имат толкова талант, че могат да раздават, печелят Оскар, рисуват, номинират ги за Грами, грижат се за семействата си, не мрънкат и облагородяват средата, която обитават… Така има и германци, които се държат като прасета и никак, ама никак не спазват закона и реда, и сирийци, които не са дошли непременно да изядат хората от Елин Пелин, да се взривят в църква или да изнасилват момичета. Французите даже си имат дума за вулгарни, глупави, нахални, елементарни хора – beauf – нещо като нашето нарицателно “Бай Ганьо”. Никой не може да носи колективна вина на целия си род и родина. Престъпността, глупостта, селянията, кофти манталитетът нямат етнос. Както и възпитанието, добрите обноски и отношението към културата, историята, изкуството. Другото е манипулация. Фашизъм на общите знаменатели. И пропаганда. Която винаги води до подмяна. От която трябва да се пазим.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!