Преобразяването на Лувъра

Тридесет години от появата на едно от бижутата на Френската столица Париж, а именно стъклената пирамида на Лувъра, отпразнува своя рожден ден изцяло пременена. От появата й в най-големия национален музей на Франция, тя се свързва и с “гласа” на съвременното изкуство, който вече 30 години буди вдъхновение и дълбоко уважение сред гости на Париж и творци от цял свят.

Абстрактната й красота насред класическите фасади около нея е открояваща се и силно впечатляваща.

По повод годишнината от появата на пирамидата, един от най-изявените улични артисти на Франция – JR (Жан Рене) положи огромни усилия, за да й придаде, макар и за кратко, нов, съвременен облик.

Мащабният проект на Жан Рене включва 400 доброволци, които помагат върху пирамидата и пространството около нея да бъдат прикрепени 2000 хартиени парчета. Разбира се, това не е просто хартия, а цяла композиция, която е изрисувана така, че след поставянето си дворът на Лувъра се превръща в една гигантска оптическа илюзия.

Инсталацията е със заглавие “Тайната на Великата пирамида”, а размерите й са внушителни – 17 000 кв. м., които биват разрушени само след два дни.

Краткотрайността обаче не притеснява автора на идеята Жан Рене, който споделя, че “изображенията са ефимерни, също като живота. Веднъж поставено на дадено място, произведението на изкуството заживява свой собствен живот. Слънцето изсушава лепилото и с всяка стъпка посетителите постепенно разкъсват крехката хартия. Това, което е от значение е взаимното преживяване на посетители, доброволци и ловци на сувенири“.

Самият Жан Рене е фотограф, който с годините е претворил своята любов към черно бялата фотография и днес негови гигантски стикери могат да се видят на различни места из градската среда, не толкова като произведения на изкуството, колкото като социални актове, както самият той казва. Разбира се, всяка творба има конкретно послание, място и време за своята поява.

Ето как изглеждаше фантастичната оптична илюзия, която благодарение на стотици доброволци, успя да премени едно от бижутата на Париж:

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Голяяяяма красота, няма що! Първо на един постер от съвремието съвсем не му е там мястото, да разваля атмосферата на Лувъра и второ – беше ужасна грозна гледка да видиш едно такова величествено място обсипано с парчета скъсана хартия, които вятъра разпиляваше навсякъде, а по земята стояха някакви жалки грози останки от нещо абсолютно неразбираемо за случайно минаващия турист!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!