Уроци по живот. С памет и вкус

Тук паркингите винаги са пълни с автомобили и автобуси. Групи туристи прииждат постоянно. Някои от тях идват от много далеч. С една единствена цел: семпла чиния, пълна с един от символите на Италия – прошуто. Прошуто Сан Даниеле (един от 3-те най-известни вида прошуто. Други два са Прошуто ди Парма и Прошуто Тоскано) носи името на мястото, където се приготвя. А за чревоугодниците и за хората, които имат отношение към храната мястото отдавна е в списъка с мечтани и задължителни за посещение дестинации. Едно парче прошуто с характерния сладък и деликатен аромат си струва цялото пътуване.

Да опиташ прошуто Сан Даниеле в близост до мястото, където е сушено месото, е неподражаема емоция. И със сигурност не просто пълни стомаха, а храни всички сетива.

0

А мястото е Сан Даниеле дел Фриули – град и община в Северна Италия, в провинция Удине. Точно тук се събират хладният свеж въздух от Алпите и по-мекия на Адриатика.  От тази тъй приятна среща, на 35 км. площ, се формира микроклимат от невлажен въздух с добра аерация, който се оказва идеален за консервирането на месото. По-важното обаче е, че този въздух обогатява вкуса му с изискана сладост. Това е и причината прошуто Сан Даниеле да се роди именно тук, защото незаменимата му съставка всъщност е  въздухът. Стандартите за производството на това прошуто са достижими от едва 31 производителя и включват девет производствени етапа и то след като е премината летвата на отглеждането на качествено месо, което идва от 10 региона в Северна и Централна Италия. Осем от тези девет етапа са на естествено отлежаване, което трае минимум 13 месеца. Всички производители са членове на консорциума “Сан Даниеле”, който стриктно регулира производствените процеси и предпазва прошутото от неизбежните негови имитации.

1

Всички екскурзии тук задължително включват спирка до магазина, в който всички производители продават продукта си. Пазаренето за цена не е прието, тя е фиксирана, така че словесните закачки с цел намаляване на цената са загуба на време. И гарантиран надменен поглед от страна на търговците. Прошуто Сан Даниеле се консумира прясно и нарязано на много тънки ивици. Дегустациите във фабриките са най-различни. Най-добре вкусът му може да се усети просто върху филия безсолен хляб. Друга подходяща комбинация е с плодове – грозде, смокини, киви… Класиката си остава комбинацията му с пъпеш. Може да се комбинира и с типични за региона сирена, но важно правило е те да не доминират вкуса на прошутото. Местното вино Фруилиано  е класическа компания на този италиански символ.

През последните 30 години в Сан Даниеле дел Фриули има установена традиция. Консорциумът “Сан Даниеле” организира всяко лято фестивал на прошутото, който продължава около 3 седмици. Откриването на празника винаги е на централната пиаца на града и започва с разрязване на десетки бутове прошуто. Фестът продължава с редица културни събития, дегустации и кулинарни курсове. Истински празник на хубавата храна, отношението към нея и към живота изобщо. С установени традиции. И почит към тях.

И с няколко прости, но вечни урока. За прошутото, отношението към вкусовете, които ни предлага животът, паметта, смисъла, вкуса и отношението към детайлите.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook56Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Уроци по живот. С памет и вкус”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*