“Пространството помежду ни”

На 5 март 2019 г. галерията на Гьоте-институт България ще представи проекта “Пространството помежду ни” – част от започналата през миналата година програма “1+1: Арт сцена Германия”. Инициативата цели да представи най-актуалното и съвременно изкуство от немската сцена, както и да покаже на публиката българските художници, творящи в Германия.

Всяка година Гьоте-институт организира съвместна изложба с един български художник (като автор или куратор), заедно с още един артист от Германия.

2019 г. програмата започва с изложбата “Пространството помежду ни” на Марта Джурина и Лиза Петерс. В експозицията ще се наблегне на пресечните точки в артистичните практики и на двете, които всъщност творят в различни сфери. Марта Джурина се занимава с живопис чрез средствата на аналоговата фотография, докато Лиза Петерс е насочена повече към видеото и скулптурата.

Пътуването, движението и остъствието са основни теми, които вълнуват Марта и Лиза, а всяка от тях успява чрез собствения си стил и възприятие да придаде своите емоции на публиката.

Със сигурност няма да е за изпускане тази интересна колаборация, като крайния резултат ще можем да видим от 5 до 29 март 2019 г.

Официално изложбата ще бъде открита на 5 март от 18:30 ч. В Гьоте-институт България на ул. “Будапеща” 1, София.

________________

Лиза Петерс (р. 1989 г. в Леонберг) е художничка, която живее и работи в Берлин. Учила е изкуство и медийни науки във Висшето училище за изкуства в Брауншвайг и Университета по изкуства в Берлин (в класа на Кристиане Мьобус и Ина Вебер). През 2012-2013 специализира в Parsons The New School for Design. От 2016 г. насам е “майстер” ученичка на Ина Вебер. През 2017 г. получава наградата за особено отличили се студенти на Университета по изкуства в Берлин, а през 2012 г. – наградата на фондация “Урсула Ханке-Фьорстер”. Избрани изложби: Schau09 – Retrospektive, Werkbund Galerie, Берлин, 2018; V, XXY Kunstraum, Берлин, 2018; Ich schaffe Unterbrechung / Du bringst Vereinigung, Kunstraum 53, Хилдесхайм, 2016; D I T T O, Mindscape Universe, Берлин, 2016; Schwingungen, Galerie Bernau, Бернау, 2016; #eins – körper, Smartloft, Берлин 2015; THE ROOM DOESN´T CARE, Heiligenkreuzerhof, Виена, 2014; LxBxHxMensch, Kulturpalast Wedding, Берлин, 2012.

Марта Джурина (р. 1991 г. в София) следва от 2009 г. в три берлински университета. Започва образованието си в университет “Хумболт” в Берлин с изучаване на история на изкуството, продължава с фокус върху изкуствознание и технология на изкуството в Техническия университет в Берлин и учи от 2012 г. изящни изкуства в Университет по изкуства в Берлин при професорите Пиа Фрийз, Грегори Куминс и Кристине Щройли. Марта Джурина е стипендиантка на ДААД (Германска служба за академичен обмен), през 2015 следва един семестър в Глазгоу и печели състезанието по фотография “Париж Х Берлин”. През 2016 г. Марта получава втора награда на конкурса за фотография, организиран ежегодно от ИББ (Инвестиционна банка Берлин) в сътрудничество с фондация “Карл Хофер Гезелшафт” към Университета по изкуства в Берлин. Нейни творби са представяни на изложби в Гърция, Шотландия, Австрия, Норвегия, както и в Кунстквартир Бетаниен, артпространства “Дисплей” и “Лаге Егал” в Берлин в галерия “Кристине Кьониг” в Виена. През 2018 г. е един от авторите в изложбата “Арт старт: Млади художници, които да следим” в Гьоте-институт България и галерия Credo Bonum, същата година е номинирана и за наградата BAZA за млади съвременни художници от България. През 2018 г. Джурина е стипендиантка на фондация “Доротеа Конвиарц” за поощряване на млади творци, а колективът Фрун Тимер, на който е съ-основателка, получава награда от “Карл Хофер Гезелшафт”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
1

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!