Не пипайте “Къщата с ягодите”!

Факти: “Компетентните институции се канят да дадат крайно разрешение за събаряне на една от емблематичните къщи-паметници на културата в София – тази на ул. “Сан Стефано” 6, по-известна като “Къщата с ягодите”. Експертният съвет към Министерството на културата е разгледал инвестиционния проект на собственика на сградата – шефът на “Лукойл” Валентин Златев. И въпреки съпротивата на някои от участниците, мнозинството е гласувало одобрение на намерението за събаряне и “преизграждане” на къщата”, съобщава Дневник.

Според изданието Златев ще получи желаното разрешение да събори сградата. С идеята после да я преизгради.

Размисъл: Влюбих се в Италия преди точно 3 години. От пръв поглед. Безвъзвратно и завинаги. Никога няма да забравя първата ни среща. Болоня, след това Рим, Сиена и Флоренция. Там, където да съхраняваш историята е свещенодействие. Там, където всяко паве, всеки камък и всеки фонтан са най-романтичната и красива илюстрация на съхранената памет на една нация. Не искам да звуча високопарно, но наистина не мога да опиша с думи, пиетета и възхищението, което изпитах към тези хора, които умеят да ценят и пазят. Защото няма по-голямо обяснение в любов към родината ти от съхранението на историята, от уважението към традициите, архитектурните паметници и всичко, което са създали предците ти. Естествено, че обичам Италия и по по-малко възвишени причини като вкусната храна, красивите хора, ароматното кафе, виното и една дантелена рокля в гардероба ми! Но капаците по прозорците, малките павирани улички (да, там не ги асфалтират!) и вековните дървета остават завинаги в сърцето ми. И ме карат да искам да се връщам там отново и отново.

Въпреки че доста се отплеснах, мисля, че разбирате накъде бия. Омръзна ми от новини за изсечени дървета, асфалтирани павета, съборени къщи-паметници на културата! Не, думата не е “омръзна ми”, всъщност ми се повръща. Повръща ми се от хора, за които историята ни се свежда до патриотарско биене в гърдите, евтини декларации с претенция за любов към България и още по-евтина гавра с реликви на София.

Не претендирам, че съм специалист на тема културно-историческо наследство. Не претендирам, че разбирам от архитектура, паметници и история. Нямам претенции, че мнението ми е меродавно. Смятам обаче, че два от сериозните ни проблеми като нация са липсата на памет и лошият вкус. Да, искрено вярвам, че от тези, наглед невинни човешки дефицити, произхождат много беди на съществуането ни като цяло. Да събориш “Къщата с ягодите” е лош вкус и липса на памет едновременно. Да събориш тази къща е “чалга”. Да събориш тази сграда означава да взривиш спомените на софиянци, да им откраднеш детството, да лишиш децата им от възможността да видят столицата през очите на родителите им. Да събориш “Къщата с ягодите”, за да я преизградиш после, е същото като да изкорениш вишните на Японския, да си напишеш името на Колизеума и да се изходиш във фонтан. А да разрешиш подобно кощунство, означава автоматично да останеш в историята като последовател на “Ислямска държава”. И не,  не ми казвайте, че съм крайна. Каква е разликата да взривиш  храм на 2000 г. в Палмира или да събориш емблематична за София сграда?!

Тази сграда е част от сърцата на софиянци. Тази къща е детството и спомените им. Тази къща е първата целувка на път за училище и споменът, че този незабравим момент се е случил именно там. Тази къща е любов и емоция. И е важна за софиянци, за столицата, и за традициите ни. Важна е за добрия вкус и за съхранената памет.

*Снимка: Здравко Йончев

http://www.peticiq.com/strawberry_house

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Снимката на Здравко Йончев ме връща в студентските години, преди 55 зими, когато за пръв път видях тази къща, но защо авторката няма име? Безпощадно ясна, точна и задължаваща е статията!!!Мисля, че другаря Златев ще прояви разбиране.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!