Мисия “Първа дама”

Факти:  Съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, е с държавна охрана заради ”конкретна застрашеност”. Това се разбира от съобщение на Националната служба за охрана (НСО), пуснато във връзка с публикации в медии, съобщава Дневник. В съобщението се посочва, че по закон членовете на семейството на държавния глава имат право на охрана в случаи, в които се установи “наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм по смисъла на Наказателния кодекс”. От НСО посочват още, че решението за поставяне на охрана се взема с решение на комисия. Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията. “По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната”, се казва в съобщението от службата.

Размисъл: “Пази, Боже, сляпо да прогледа”, написа Щастливеца. И май наистина е щастливец, че не може да види колко актуални са думите му днес. От 22 януари, след 5-годишна липса, България си има първа дама. Макар по конституция да няма подобен статут, точно на принципа “видяла жабата, че подковават  коня и тя си вдигнала крака” и ние от години сме с мераци за първа дама. 5 години голяма част от народонаселението се вайкаше, че Юлияна Плевнелиева “не е до мъжа си”, че нямаме първа дама. Сума ти народ се попиля да критикува Плевнелиев, че жена му не го слуша и седи в сянка. Е, честита да им е новата първа дама. Тя е толкова “на слънце” и в светлината на прожекторите, че явно блясъкът им застрашава живота й. Простете сарказма, но не разбирам стремленията на определен тип хора да са “някой”, да са “нещо”, да светят с отразена светлина, че чак са готови да се простят с личната си свобода в името на криворазбрана демонстрация. Нямаше да подхвана темата, ако не бяха сиромахомилските, популистки съобщения, идващи от президенството как президентът лети с военния “Спартан”, за да пести пари, и обещанията за социален държавен глава – но сега не мога да се сдържа и ще попитам – колко струва на “българския данъкоплатец” охраната на госпожа Радева? Това само между другото. Така, както е тръгнало, май следващото държавно посещение на президента Радев трябва да е с лагерна количка, че доста за пестене се събра. Иначе, тъй като определени постъпки и хора будят само смях и снизхождение, мога да предложа на госпожа президентшата да не се ограничава само с НСО. Важна ни е, притеснено ни е за нея, така че предлагам да се движи с камионетки на жандармерията и да й причислят един агент на ДАНС към охраната, ей тъй, за всеки случай, в името на националната сигурност. Особено ако “конкретната застрашеност” идва от “деградиралия Запад”, който налага санкции на Русия, така че, госпожо “първа дама”, моля Ви се, отнесете се по-сериозно! Дори мисля, че е време новият първи да свика Консултативен съвет по национална сигурност, за да се подсигурим отвсякъде. Щот сега живеем в напрежение и страх. Не ми стига СЕТА, ами сега и първата дама трябва да мисля. Ииии, моля независимото червено (ох, клавиатурен лапсус, простете) – исках да кажа служебно правителство да предложи първата дама за вписване в Червената книга като застрашен вид. Ако не, излизаме на Орлов мост!

Не знам защо, когато чета подобни новини в главата ми нахлува един, очевидно вечен, цитат от книгата на Алек Попов “Мисия Лондон”: “Деворина Селянова бе съпруга на влиятелен български политик. Тя никак не можеше да се примири с второстепенната роля, отредена й от историята, и жадуваше за свой собствен ореол на жена-общественик. Както често се случва с тия прости хорица, издигнали се внезапно, по волята на случая, до върховете на социалната йерархия, в главата й се вихреше мътен водовъртеж от непомерни амбиции и грандиозни планове. Г-жа Селянова се стремеше неистово към ексклузивния клуб на световния елит, без да жали средства – преди всичко държавни. Мечтаеше да се види в сияйното обкръжение на знаменитостите, които браздяха светските хроники на тлъстите западни издания.” Разбира се, че всички прилики с действителни лица и събития са просто случайност!

И накрая: ще си позволя да перифразирам Маргарет Тачър: ако трябва да обясняваш на хората, че си дама, значи не си! Добрият вкус, честта, достойнството и класата също “блестят” като ламе в сако само ако ги притежаваш! И нещо към партиите: сега е моментът да обещаете, че ще закриете НСО. Мерси!

 

Сподели с приятели!Share on Facebook6.8kTweet about this on TwitterShare on Google+6Pin on Pinterest0

24 коментара to “Мисия “Първа дама””

 1. todorrodorov@abv.bg'

  февруари 17, 2017

  todorov Отговор

  На вас името на сайта ви показва и колко сте умни. ШАШ значи на български ШАНТАВИ. Прилича ви и точно сте си такива…. Хахахаха

 2. elena__najo@abv.bg'

  февруари 17, 2017

  Елена Отговор

  Мноооого завист ! Типично ! Затова никога няма да прогресираме !

  • velibeli@abv.bg'

   февруари 21, 2017

   Българка ! Отговор

   Каква завист, какви пет лева? Вие наистина не сте в ред! Каза Ви се по Конституция такива права няма нашият президент! Престанете с тези абсолютни тъпотии. Точно тези са двамата са срам за България! Осъзнайте се! Тези нямат морално право за каквото и да е !
   Партията която унищожи БЪЛГАРИЯ И ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ! Извърши и продължава нагло да извършва геноцид собственият си народ, който им даде тази власт! Ама пък на такъв народ, такива управници!
   И въпреки всичко Да живее България!

 3. НСО пази президента Радев от първата дама.

 4. m.dinev@abv.bg'

  февруари 17, 2017

  Динев Отговор

  Какво толкова се е случило,че цяла статия се пише за “невероятните разходи” за охраната на съпругата на президента.Или считате,че е по-добре г-жа Цачева и още колко като нея ,все НАРОДНИ представители да посещават фризьорските салони с кохорта охранители.Ако една държава не е в състояние да осигури охраната на държавния глава и на неговото семейство, тя е и толкова държава.Проблемът е другаде.Просто някои хора не можаха да преживеят,че един отдаден на службата си български генерал,отлично подготвен и високо ценен военен специалист,сам е постигнал всичко,без протекции,партийни грижи или други връзки.За тях той е г-н никой,колкото и те да не са някои,но злобно мерят всяка негова дума и всеки жест на съпругата му.При това не правеха същото при предходните президенти,защото цитираната героиня от “Мисия Лондон” имаше за протип друга президентша.Но както тогава,така и сега не това е най-важно в държавното управление, а това,че трябва да се съдейства на добрите намерения на който и да е държавен глава,за да не сме нация в последните редици за креативните неща и първи за лошите

  • emiliasfineart@gmail.com'

   февруари 18, 2017

   Емилия Отговор

   Цачева е в парламента, а госпожата тук е просто съпруга на един бивш генерал, опс, презитент който от едната страна е червен а от другата жълт.

  • john4515@hotmail.com'

   февруари 18, 2017

   Йоан от Клисура Отговор

   Никой нямаше да коментира Президента ако не беше начина по който БСП и другарите от ДС не бяха го определили за този пост и то след консултация с Москва. Този високоподготвен специалист където и да отиде из Европа само едно си говори за санкциите срещу Русия,като че не е българин а руски поданик.Смееха се разни червени изкопаеми на Плевнелиев,че е бил по женски чехъл,а сега мълчат като бити задници защото този генерал е на къса верижка от три дами.Да си беше летяло чудо не би видяло. Съжалявам за Плевнелиев,действително се доказа особено на последък като модерен политик. А тоя ще е една кукла на конци.

   • kristianmontage@gmail.com'

    февруари 19, 2017

    Kristian kostadinov Отговор

    Коментарът е изтрит поради неспазване условията за ползване на сайта.

 5. dns@abv.bg'

  февруари 18, 2017

  ДееНСО Отговор

  Просто злобно мнение 🙂 ей така да си почешем езиците поплювайки. ‘сичко Мара втасала, та “дамата в сянка” и останала. Пфу!

 6. Коментарът е изтрит, заради обидно съдържание!

 7. lazhovski@mail.com'

  февруари 18, 2017

  Кирил Отговор

  Хем е хубава, хем е смпатяга, хем е интелигентна.

 8. emiliasfineart@gmail.com'

  февруари 18, 2017

  Емилия Отговор

  Боже опази, от кога комунистките станаха дами и от кога си имаме първа дама. Що за глупости, що за манталитет. И кой ще ходи да си мърси ръцвте и защо?

 9. arahnabg@yahoo.ca'

  февруари 18, 2017

  chunchobg Отговор

  Ай да не си отваряме тема за Цветелина на б.б. Че ще стане клюкарница. Мирувайте бе серсеми. Жената неще охрана бе. Офф

 10. Ani.gegova@abv.bg'

  февруари 18, 2017

  Ani Gegova Отговор

  За съжаление ,,първата дама” е една простащина и не предизвиква уважение с поведението си.

 11. Ani.gegova@abv.bg'

  февруари 18, 2017

  Ani Gegova Отговор

  Коментарът е изтрит, заради обидно съдържание!

 12. Vanyakonova1947@gmail.com'

  февруари 19, 2017

  Конова Отговор

  И да бъде публикуван все ми е едно. Колко поколения минаха, не се ли изтребиха тия комунисти? А на. Корни и се приискало да става премиер! А сегашният се е втурнал тунели да открива, купи да раздава и т.н. той може, Бойко не може! Дай на българина власт,па му гледай акъла! Хак ни е тая първа дама!

 13. Toti66@abv.bg'

  февруари 19, 2017

  Тоти Отговор

  Ей то бива завист ама като тази у нас българите,друга няма. И всеки, който разбира или не,коментира,дава мнение и съди за нещата, от неговата си жалка и дребнав позиция. Всеки професионалист или човек поне малко разбиращ от тези неща ще ви каже, че съпругата и децата на президента, независимо как се казва той или как и от кого е бил предложен, трябва да бъдат охранявани от службите, дори и те самите да не искат това. Така е във всяка държава , а вие се досетите защо.

 14. ametist4@abv.bg'

  февруари 20, 2017

  Анна Отговор

  Ако България беше добро и безопасно място за живеене (което трябваше да е основната задача на нашите управници) – “Първата Дама” нямаше да има нужда от охрана.

 15. high_nick@hotmail.com'

  февруари 20, 2017

  Николов Отговор

  Ей, аман от простотии, ама и вие сте една електронна медия, колкото сбора на бабите пред входа… Блокирам ви!

 16. ollivia@abv.bg'

  февруари 20, 2017

  Анета Колева Отговор

  Късата поличка в изборната нощ беше очеизвадна заявка за всичко, което се случва сега, а вероятно ще продължи да се случва и занапред. Че краката хубави, хубави, ама да ги лъснеш така и тогава е не просто лИпса на добър вкус и очеизвадно липса на професионализъм /нали нещо връзки с обществеността го е играла във ВВС/. Ако една жена на 46 се облича като шестокласничка е явно, че не и се иска да остарява, ама то на кой ли му се иска. Ако претендиращата да е “първа дама” обаче го прави, то си е диагноза. Да ме прощават всички дето го разбират като “завист” ама не го разбирам аз тоз доказан генерал-професионалист, дето не може да рече на другарката си, че едни неща не бива да ги прави. Както казваше баба ми за едни друг червен мераклия за президент преди доста време – той една жена не може да командва, ше ми командва народа!

 17. mkantardjieva@abv.bg'

  февруари 20, 2017

  mila Отговор

  По принцип не чета коментари,но този път не знам защо ги прочетох,знам ли,може би да се уверя за пореден път,колко омраза,завист и простащина се е заклещила у българина,като ”РАК”, умиране има,спасение няма!…колко сме жалки само….:(

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*