Лек за душата

Стрес, напрежение, преумора, емоционално и физическо изтощение. Има ли лек срещу центруфугата на динамичния и забързан живот? Мнозина вече са го потърсили в първата поетична аптека в света.
Аптеката за изморени и болни души се намира в Бишъпс Касъл, Великобритания и е създадена от поетесата Дебора Алма, която предписва на своите “пациенти” стихотворения вместо хапчета.

Дебора Алма подрежда книгите в магазина си според “настроението”, защото вярва, че поезията може да помогне за облекчаване на цяла гама от емоционални неразположения от изтощение и стрес до разбити сърца. Тя организира и поетични работилници и поетични консултации

Алма се отнася към “пациентите” си съвсем професионално. Кани ги в зала за консултации, където има дава да попълнят списък с въпроси за тяхното емоционално състояние и след това “предписва” внимателно подбрано стихотворение.

Мисля, че ако притежавам някакво умение, то е в правилния подбор на стихотворение”, споделя Дебора Алма. И допълва:
“Когато дам стихотворение на някого, то става негово и той го притежава – залепва го на хладилника си и това може да бъде успокояващо, повдигащо духа му, да действа по много начини“.

Госпожа Алма работи и с пациенти с деменция от много години. От опита си е научила, че поезията може да влияе положително на настроението на някого. Другото важно нещо, което е разбрала от практиката си, е и това, че хората имат нужда да бъдат изслушани внимателно, внимателно да запишете какво казват и да цените тяхната изповед.

Един ден поетесата попада на обява за продажба на линейка, купува я и я превръща в „спешен поет“, като пътува из цялата страна и предписва стихове от линейката. Тя смята, че изкуството „може да бъде интимна връзка за някого, който е преминал през трудни моменти. След като ги е преодолял и е взел живота си в ръце, за него стихотворението може да бъде молитва, любовно обяснение, заклинание“.

Източник:
https://heraldplanet.com/

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!