“Пътешествениците” на Бруно Каталано

Той е роден в Мароко в семейство на сицилианци, расте във Франция и едва на 20 години става моряк на кораб. В морската провинция “Societe national” остава 4 години до 1986 г., като още през 1981 г., докато живее в Марсилия изпитва влечение към изкуството и по-конкретно към скулптурата, като посещава часовете по моделиране на Франсоаз Хамел.

1985 година създава и първата си глинена фигура. Днес Бруно Каталано е световно известен скулптор, чиито творби сме срещали множество пъти в социалните мрежи, а някои са имали шанса да ги видят и на живо. Каталано става най-популярен със скулптурите си на “пътешествениците”, които са създадени непълни. Тези странстващи фигури са вдъхновени от годините на автора като моряк и изследват номадския начин на живот, идеята за приндалежност, за дом и за усещането да си “гражданин на света”. Първата изложба на тази серия скулптури, Каталано прави още през 2013 година в Марсилия, за да се отбележи града като Европейска столица на културата.

На пристанището във френския град са поставени десет човешки скулптури в естествен размер с празно пространство през средата на тялото.

Именно там, той поставя и може би най-известната си и до днес творба “Великият Ван Гог”.

Негативното пространство, което е основна отличителна черта при неговата работа, е символ на една лична философия на автора, че противно на логиката, че пътуванията ни обогатяват, то той всъщност докато обикаля света винаги чувства, че част от него липсва и никога няма да се върне обратно.

Усещането за нестабилност е само илюзорно, а чантата или куфарът са единствен багаж и единствена опора на неговите “пътешественици”.

На тазгодишното Венецианско биенале, “Пътешествениците” на Бруно Каталано бяха пръснати из града и отново привличаха множество минувачи да им се наслаждават.

Бронзовите скулптури бяха поставени на различни места в града, като някои от тях бяха в музеи и галерии, където “посрещаха” гостите. Придружени със своя багаж, скулптурите отново разпалиха въображението на зрителите, които идваха и си отиваха.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!