Референдум – само за електронното гласуване

Парламентът отхвърли два от общо трите въпроса за референдума по изборните правила, предложени от президента Росен Плевнелиев. Допитването до народа ще се състои заедно с местните избори – 25 октомври. Въпросът, на който гражданите ще отговарят, гласи: “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите.” Въпросите за мажоритарното и задължително гласуване отпаднаха. За тях гласуваха само депутатите от ГЕРБ и 8 народни представители от АБВ.

Ето как 16 от най-четените български медии отразиха гласуването:

Вижте в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавие: “Референдумът ще бъде само с въпрос за електронното гласуване”

Цитат: “Парламентът реши да има национален референдум с въпрос за електронно гласуване. “За” гласуваха 131 депутати, 41 бяха против, трима се въздържаха, предаде БТА.
Преди това парламентът отхвърли два и прие един от общо трите въпроса за допитването, предложени от президента. “

Автор: Димитър Михайлов[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ]Заглавие: “Крах за Плевнелиев: Окастриха яко референдума”

Цитат: “От трите предложени от президента въпроса депутатите одобриха само този за електронното гласуване”

Автор: Ива Николова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Заглавие: “ИЗВЪНРЕДНО! ПАРЛАМЕНТЪТ БЛАМИРА ПРЕЗИДЕНТА – НЯМА ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА МАЖОРИТАРЕН И ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ВОТ! (ДОПЪЛНЕНА)”

Цитат: “Парламентът отхвърли референдум за мажоритарните депутати по въпроса, предложен от президента!Само ГЕРБ и АБВ подкрепиха питането, зададено от президента за засилване на мажоритарния елемент.

Автор: Лъчезар Лисицов[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Заглавие: “Има ли нужда от референдума на Плевнелиев”

Цитат: “Депутатите отхвърлиха двата най-важни въпроса, предложени от президента, очакват неговата реакция”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Заглавие: “На референдума ще има само въпрос за електронното гласуване”

Цитат: “Парламентът отхвърли два и прие един от общо трите въпроса за референдума по изборните правила, предложен от президента Росен Плевнелиев. Въпросът гласи – “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите.” [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Заглавие: “Референдум само по въпроса за електронното гласуване, прие НС (обновена)”

Цитат: “Народното събрание отхвърли първия въпрос на президента Росен Плевнелиев за това част от народните представители да се избират мажоритарно. Това стана с гласовете против на депутатите от парламентарните групи на БСП, ДПС, двама от РБ бяха против, а 14 се въздържаха, от ПФ 13 бяха против, а трима се въздържаха, 9 от БДЦ бяха против, а партията „Атака” въобще не очаства в гласуването. 8 депутати от АБВ гласуваха „за”, както и ПГ на ГЕРБ.”

Автор: Нора Виткова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ] Заглавие: “Депутатите осакатиха референдума на Плевнелиев (обновена)”

Цитат: “Депутатите осакатиха референдума, който ще се проведе с местния вот през октомври и беше предложен от президента Росен Плевнелиев. Приет беше само един от трите въпроса.
“Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?” ще е единственият въпрос, който ще бъде зададен на българските граждани по време на референдума, който ще се проведе с местния вот през октомври.

Автор: Симона Костадинова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ]Заглавие: “Референдумът ще е само за електронното дистанционно гласуване (обновена)”

Цитат: “Референдумът заедно с местните избори на 25 октомври ще е само по въпроса за въвеждане на електронно дистанционно гласуване. Това реши парламентът, който със 131 гласа “за” (ГЕРБ, ДПС, Реформаторски блок, БДЦ и АБВ), 41 “против” (БСП, Патриотичният фронт и 1 депутат от ГЕРБ) и 3 “въздържал се” одобри искането на президента Росен Плевнелиев да се произведе национален референдум със следния въпрос: “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждането на изборите и референдумите?”

Автор: Биляна Рилска[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Заглавие: “Референдумът наесен – само с един въпрос”

Цитат: “Парламентът бламира президента Росен Плевнелиев за референдума, който той предложи да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. Това стана с изненадващата помощ на ГЕРБ и Реформаторския блок. Депутатите отхвърлиха първите два въпроса от предложението на президента за референдум по изборните правила. Одобриха само третият въпрос, който предвижда възможност за дистанционно гласуване по електронен път. “

Автор: Александра Гинева [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Заглавие: “Крах за Плевнелиев: Окастриха му референдума в НС”

Цитат: “Така българите няма да могат да се произнесат дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да се гласува задължително.”

Автор: Вера Александрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Заглавие: “Само един от въпросите на президента за референдума мина”

Цитат: “Отпадането на два от президентските въпроси стана с помощта и на Реформаторския блок. Така на 25 октомври освен за кметове и общински съветници ще има и референдум, но с един въпрос.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ]Заглавие: “НС отхвърли 2 от въпросите на Плевнелиев за референдум”

Цитат: “От прессекретариатът на държавния глава разпространиха следната позиция:

“Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната…”

Автор: Анжелина Димитрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Заглавие: “Решено: Ще има референдум, но само с 1 въпрос – за електронното гласуване”

Цитат: “Народното събрание гласува решение да се произведе национален референдум само с единия въпрос на държавния глава, а именно – “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”. За това да има референдум в крайна сметка, гласуваха 131 депутати, 31 бяха “против” и трима се въздържаха.”

Автор: Десислава Любомирова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавие: “В Народното събрание приеха само въпроса на Плевнелиев за дистанционно гласуване по електронен път”

Цитат: “Народното събрание отхвърлиха възможността част от народните представители да се избират мажоритарно. Това стана с гласовете против на депутатите от парламентарните групи на БСП, ДПС, двама от РБ бяха против, а 14 се въздържаха, от ПФ 13 бяха против, а трима се въздържаха, 9 от БДЦ бяха против, а партията „Атака” въобще не участва в гласуването. 8 депутати от АБВ гласуваха „за”, както и ПГ на ГЕРБ.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ]Заглавие: “Референдум ще има, но само по въпроса за електронното гласуване”

Цитат: “Всички предложения на държавния глава бяха критикувани от парламентарно избраните партии, с изключение на ГЕРБ. Чуха се и по-различни формулировки на въпросите. ДПС отново лансира идеята си за пълен, а не частичен мажоритарен вот.”

Автор: Георги Георгиев[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Заглавие: “Референдумът ще е само за електронното дистанционно гласуване”

Цитат: “Референдумът заедно с местните избори на 25 октомври ще е само по въпроса за въвеждане на електронно дистанционно гласуване – реши парламентът. Решението беше гласувано със 131 гласа “за” (ГЕРБ, ДПС, Реформаторски блок, БДЦ и АБВ), 41 “против” (БСП и Патриотичния фронт и 1 депутат от ГЕРБ) и 3 “въздържал се” одобри искането на президента Росен Плевнелиев да се произведе национален референдум със следния въпрос: “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждането на изборите и референдумите?”

Автор: Стоил Рошкев[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!