Театър “Сан Карло” на 280 години: най-старата опера в света

Театър “Сан Карло” в Неапол е най-старата и все още действаща опера в света. Построен на 4 ноември 1737 година, точно за имения ден на крал  крал Карлос VII от Бурбонската династия, този месец оперният театър навърши 280 години. И си е все там, в Неапол, и все така е домакин на най-добрите оперни гласове по света. Никой не го е покрил с плексиглас, който да се напука след първия сняг, никой не го е облепил с фаянсови плочки, наричайки това “реставрация”, не го е оставил да се руши или да го събори нарочно, за да построи хотел, паркинг или мол на негово място. Защото ей там, на едни 1250 км оттук, хората имат традиции. И памет. И вкус. И уважение към предците си. Имат критерии за изкуство, стил, класа, красота, култура и паметници, които остават неподвластни нито на времето, нито на конюнктурата. Всички театри след “Сан Карло” са строени по негов образец. На откриването на огромната, впечатляваща зала, която наброява 3 500 места, присъства самият Стендал, който е толкова опиянен от красотата и величието на театъра, че произнася една вечна фраза: “Няма друг в Европа, който поне малко да се доближава до този театър, но той дава идеята за всички останали. Очите са заслепени, душата е в екстаз”. А 280 години след създаването си “Сан Карло” продължава да е италианският храм на лириката.

1

Театърът е напълно унищожен от умишлен пожар в нощта между 12 и 13 февруари 1816 година. Въпреки намесата на армията театърът изгаря, но няколко дни по-късно, с постановление от 22 февруари 1816 г., крал
Фердинанд IV  назначава комисия за възстановяването на театъра. Само 10 месеца по-късно, на 12 февруари 1817 г., кралят открива Кралския театър във вида, в който е построен и в който го познаваме и днес.

cover

Кралския театър Сан Карло е бил домакин на много велики музиканти, сред които Хендел, Хайдн и младият Моцарт, както величия на италианската музика като Росини, Доницети, Верди и Паганини.

Le Dragon bleu au Teatro San Carlo, Napoli

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!