Санирането дотук. Има ли политически пристрастия?

Справка с регистрите на Българската банка за развитие към 25.03.2015 г. показва, че в програмата за санирането са се включили 460 сдружения на собственици от 78 общини. Сключените договори са 202, а заявленията в процес на разглеждане – 258. С други думи до момента в програмата са се включили 43.3% от общините, в които има сгради, допустими за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

В 84 от общините няма сгради допустими за финасиране – построени по индустриален способ с минимум 36 апартамента. Сдруженията на собственици на такива сгради ще могат да участват от следващата година в националната програма или пък в аналогичната схема за финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж”.

Програмата беше едно от предизборните обещания на ГЕРБ и при стартирането й преди два месеца срещна бурен отпор от страна на опозицията – най-вече от БСП, в лицето на Мая Манолова, и на Атака , в лицето на Магдалена Ташева. Тезите варираха от предизборна кампания за кметовете на ГЕРБ, през голяма далавера до обира на века.

Следват малко числа за самостоятелни изводи.

От всички 265 общини в България 85 се управляват от кметове на ГЕРБ, 53 от БСП, 35 от ДПС и 92 от независими или подкрепени от други политически партии и коалиции кметове. В 180 общини има сгради, допустими за финансиране от програмата и те са в 69 общини на ГЕРБ, 32 на БСП, 15 на ДПС и 64 на други.

post3

Ето как са се включили в програмата към 25.03.2015 г. общините по политическа принадлежност:

table

59 % от населението на България живее в общини управлявани от ГЕРБ, 13% от БСП, 6% ДПС и 22% в общини с независими или подкрепени от други политически партии и коалиции кметове. Към 25 март в ББР подадените 460 заявления от сдружения на собственици според политическото управление на общините, в които се намират е  – 255 сгради в общини на ГЕРБ, 77 сгради в общини на БСП, 51 сгради в общини на ДПС и 77 в други.

post4

За сравнение публичната инвестиционна програма “Растеж и развитие на регионите” на правителството „Орешарски” финансира проекти на общините при следните пропорции: 28 общини или 32.9% от общините, управлявани от ГЕРБ; 53 общини или 100% от общините, управлявани от БСП; 33 общини или 97.1% от общините, управлявани от ДПС и 60 общини или 65.2% от всички общини, управлявани от независими или издигнати от коалиции и комитети кметове. В програмата бяха допустими за участие всички общини.
В челните места на общини, които най-активно работят по програмата и са с най-голям брой подадени заявления в ББР са 10 общини на ГЕРБ, 2 на БСП, 2 на ДПС и 1 на други.

obshtini2

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Много необходим анализ!!! За сравнение: миналата година т.нар. публична инвестиционна програма в Община-Ловеч финансира два обекта в едно и също село със смесен етнически състав… Сега се оказа, че тези пари са стигнали само за половината от обекта и през тази година общинският бюджет трябва да намери друг 1,5 млн. А става дума за рехабилитация на водоснабдителна мрежа. Нали си представяте как изглежда едно село, чиито улици са разкопани в … очакване на Годо? Или на депутата Горов?

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!