Има ли цвят и пол успехът?

Едно от големите имена в световния тенис, Серина Уилямс, публикува откровено есе за разликата в заплащането, която засяга чернокожите жени в САЩ.

Тенис-звездата написа статията в списание “Форчън”, в която призовава за прекратяване на ситуацията, според която една чернокожа жени в САЩ получава средно 63 цента спрямо стандартното заплащане от един долар, което се полага на мъж, който върши същата работа.

“Аз съм сред изключенията и съм в изгодната позиция да бъда финансово успешна дори отвъд собственото си въображение. Имах талант, работих като луда и имах късмета да пробия”, признава Уилямс.

150830132226-serena-williams-brisbane-intl-full-169

“Но днес не става дума за мен, а за останалите 24 милиона чернокожи жени в Америка. Ако никога не бях посегнала към тенис ракетата, щях да бъда една от тях.”

Текстът й беше публикуван вчера, на 31 юли – Деня за равното заплащане на жените и мъжете, и тя настоя: “Бъдете безстрашни, говорете за равно заплащане. Всеки път, когато правите това, вие помагате на друга жена в същото положение”.

“Повече от всичко, знайте, че сте си струва. Това може да отнеме много време, за да го осъзнаят повече хора. Отне много време и на мен, за да го осъзная. Но ние всички го заслужаваме. Отдавна съм го казала: “Трябва да Вярваме в себе си, дори когато никой друг не го прави.”

Уилямс, която е бременна с първото си дете, използва собствения си опит, за да акцентира върху проблемите на чернокожите жени в 21 век. Макар днес тя самата да е много успешна.

“Когато растях, ми казваха, че не мога да постигна мечтите си, защото съм жена, а съм съм с този цвят на кожата”, пише тя.

“Във всеки етап от живота ми трябваше да се науча да се изправям след трудностите и да говоря за това. Отношението към мен беше несправедливо, не бях уважавана от моите колеги и в най-болезнените времена бях предмет на расистки забележки на и от тенис корта. “

DGE4JrbXUAI08HR

По-рано тази година тенис легендата Джон Макенроу заяви, че Уилямс ще е на 700 място в световната ранглиста, ако се състезава срещу мъже тенисисти.

“Периодите на бедност, дискриминация и сексизъм са много и много по-трудни за разбиване от борбата за титли от Големия шлем”, пише Уилямс във “Форчън”.

Изповедта на Серина Уилямс идва след признанието на Би Би Си, че жените-водещи са по-нископлатени от колегите си от другия пол. Миналия месец повече от 40 жени, разботещи в телевизията,  написаха отворено писмо, в което призоваха за равно заплащане.

Сподели с приятели!Share on Facebook26Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Има ли цвят и пол успехът?”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*