Скрити находки: Бистро BoChefs

През последните години централните софийски улици изобилстват от кулинарни изкушения, достойни и за най-претенциозните критици. Бохемските неделни следобеди, посветени на разточителен брънч и приятна компания, се настаниха удобно в уикенд програмата и вече се предлага почти всичко за всички. Защото разнообразието дебне зад всеки ъгъл.

Докато тежки, оргазмични, кулинарни бомби ни взривяват от кеф през свободното време, то седмичната борба за вкусна и здравословна храна в офиса се оказва по-сложна задача. Ние ти подсказваме как да се справиш с една фантастична находка. Нейният адрес е “Княз Ал. Дондуков” 103, a името e BoChefs. Идва от фамилията Бошеви, които са братята Румен и Захари и майка им. А какво ще откриеш там? Ще откриеш безупречна, фантастична храна, приготвена от готвачи – професионалисти, работили за едни от най-добрите ресторанти в София. Всичко това допълнено със съвсем непретенциозна атмосфера, безупречна чистота и цени на ястията, които не тежат на седмичния ти бюджет за храна през работното време. Зад малкия бар, на който ще те посрещне Румяна, се крие кухнята, в която двамата братя и тяхната майка споделят обща мечта и една страст – готвенето.

Всъщност няма нищо скрито. Често ще видиш Румен или Захари, които щъкат напред-назад или пък излизат, за да се запознаят и да си поприказват с гостите си. Да, така наричат клиентите на своя малък “дом”.

Освен, че се превърнахме в редовни клиенти, един следобед ги помолихме да разкажат как са стигнали дотук и каква е идеята зад семейния им бизнес.


Румен е по-големият брат, който въвлича Захари в кулинарния свят и го окуражава през целия му път, който го отвежда в Мастър Шеф, където работи като кулинарен консултант. Иначе и двамата разказват, че от малки са развили страст към храната, тъй като техният баща е бил в ресторантьорския бизнес. Румен завършва ТОХ-а в Банкя, а Захари учи за лаборант технолог в хранително-вкусовата индустрия – контрол на храните.

За по-големия брат идеята да има ресторант е мечта, която следва над 13 години. През това време заедно със Захари се развиват в кулинарния бранш и работят в различни ресторанти, където придобиват опит и умения във всички аспекти на готварството. Румен ни разказва как дори в казармата като готвач се учи на “големите казани и черпаци”, за да може после отново да поеме по своя път и да се изкачва нагоре. Заема поста главен готвач в ресторант АРБАТ в София, а малко след това се присъединява към екипа на шеф Виктор Ангелов в неговия ресторант Chef’s в Лозенец. През това време Захари сменя няколко ресторанта, трупа опит с италианската кухня в Golden Nero и помага на шеф Андре Токев за отварянето на ANDRé.

Работят с еднакво силна отдаденост и желание, макар двамата да са на пръв поглед много различни. Румен създава излъчване, което подсказва за повече импулсивност, смесено с авторитетния образ на по-големия брат. А пък Захари изглежда по-обран, по-тих и много дипломатичен. Ако ги попиташ какво ги е задържало тук, а не са избягали да печелят звезди и да покоряват чуждестранни кухни, ще ти посочат третата съставка за магията на ястията – майка им. И семейството, на което много държат. А Румен допълва, “и държавата – тръгне ли си всеки един от нас, кой ще остане? На мен ми харесва тук. Ако се променят някои неща, ще стане много добре!“.

Не ти трябва много време, за да усетиш нагласата им за този бизнес и желанието им да правят хората щастливи. И търсят как да го правят по всеки начин. Признават, че са се заели да отворят собствено бистро и защото за тях е било важно да имат пълен контрол над процеса – от изготвянето на менюто до подбирането на продуктите и приготвянето им. Разпределят сами свободното си време и го балансират между работа и семейство. Говорим си затова, че рядко в България заведения се отварят от ресторантьори и съответно се влага много повече енергия в рекламата и това ресторантът да изглежда добре, вместо в кухнята, която те наричат “двигателят на един ресторант.” Те правят обратното и това се отразява в качеството на храната. Разбира се, и преживяването е много важно, но в крайна сметка в основата си всички отиваме в един ресторант, за да хапнем, а ако храната е хубава, то и преживяването ще бъде такова.

С времето са научили своите гости, че работят само със сезонни продукти и прясна храна. Предлагат различни видове месо, богата селекция от вегетариански ястия и гледат поне веднъж седмично да има риба. Всяка вечер изготвят меню за следващия ден и годините опит са им помогнали да усетят вкусовете и нуждите на хората, така че сега да могат да им предложат разнообразие и здравословна храна. Готвят ястия, които са повлияни от различни чуждестранни кухни, както и класически български ястия. В кухнята им няма микровълнова, приготвят всичко на момента или непосредствено преди сервирането на обяда.

 

Не правят компромиси, защото са видели, че това е печелившата стратегия. И най-вече, защото все повече виждат усмивките на хората. “Всеки изминал ден става все по-добре. Виждаме все повече гости в нашето заведение, все по-доволни, все по-оценяващи хора. Получаваме много поздрави и суперлативи да продължаваме в същия дух. Смея да твърдя, че откакто сме отворили, вървим само нагоре. Надявам се в бъдеще да става все по-добре.” А като едни истински шефове за тях най-точната индикация дали работата им се оценява е, когато в края на деня няма нищо останало. Румен пък разказва за усещането да бъдеш доволен от работата си: “Едно от най-големите предимства да имаш собствен бизнес е, че когато видиш доволен гост, се радваш по различен начин, отколкото ако работиш за някой друг, независимо дали ти си сготвил. Просто енергията е различна.“.

И мечтаят да задържат енергията още дълги години. “Идеята ни е дългосрочна. Ако не успеем да го направим тук като рaйон, ще се преместим, но няма да се откажем. След време искаме да предадем всичко на децата си. Ако те не искат да се занимават с ресторантьорство, то тогава ще намерим други последователи, на които да го оставим”, споделя Захари, а Румен завършва: „Независимо от трудностите и препятствията, ако правиш нещо с любов и професионализъм, със съзнанието за семейството ти и другите хора… няма как да не успееш!.” Следващата стъпка е правенето на доставки, така че, дори и да не сте в района, ще имате възможност да опитате от вкусните изкушения на BoChefs. Последвайте ги във Facebook за повече информация.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!