“Видяла жабата, че подковават коня” и тя си вдигнала крака за референдум

Цветът на 2015 година е марсала. (Вид сладко, десертно вино, което се произвежда в Сицилия, бел.ред.). Това е модното клише. Референдумът е най-актуалният напън за привличане на електорат. Това е политическото клише. Чудесната идея на президента Плевнелиев за допитване до народа първо беше бламирана от парламента (от 3 въпроса, които държавният глава предложи остана само този за електронното гласуване, мажоритарният вот и задължителното гласуване не бяха допуснати, бел.ред.), а после беше яхната от знайни и незнайни мераклии за 5-минутна слава, втвърдяване или увеличаване на гласоподаватели. А някои директно превърнаха референдума в ракета-носител за евентуална политическа кариера.

Изборите минаха, а една от истински добрите новини около тях, беше успехът на допитването до народа за електронното гласуване. Общият брой на действителните гласове е 2 587 593. С “Да” са отговорили 1 883 411 души, а с “Не”- 704 182. 1 883 411 активни граждани е внушителен резултат. Въпреки че кампания в подкрепа на референдума не направи нито една партия, участвала в местния вот. Минаха се, неминаха няколко дни, поогледаха се, поослушаха се кандидатите за нов народен водач, осъзнаха, че референдумът е новата мантра и хоп… заваляха подписки за допитвания всякакви. Че и почнаха да се надцакват – президентът Плевнелиев бил предложил 3 въпроса. Е, само 3 ли? Слави веднага удвои бройката. Още предложения? Някой друг с 9? 11? Последно? Продадено на Трифонов, Иво Сиромахов и Тошко Йорданов. Явно всяка вечер политиканстване от екрана не е достатъчно, нито концерт на националния стадион с патриотарски песни и развят байрак, трябва да се подплатиш и с един референдум. За по-сигурно. Ако пък в самите въпроси напъхаш и няколко “вечни” клишета за трайно изцеление на българския народ от типа на: мажоритарен избор, намаляване броя на депутатите и намаляване на държавната субсидия, не ти остава нищо друго освен да си сигурен в успеха си. И да наблюдаваш с нескрито задоволство “редколегията си”, подобно на квачка малките си. Продуцентът на “наш’та система 4-4-2” днес продуцира референдум. Плебисцитът е новата чалга.

И не е само той. “Ликуй, народе!”, още един борец за “свобода, равенство и братство” се заинтересува от мнението ти. Веселин Марешки. Е, верно с 1 въпрос по-малко от Слави, ама и той иска да те пита това-онова. Естествено и тук не можем да минем без намаления брой депутати и пълно отпадане на субсидията за партии. Видният аптекар, неуспял кандидат за кмет на Варна и още по-виден подсъдим е пропуснал мажоритарното гласуване, но пък е заложил на друга злободневна тема – депутатския имунитет? Хитро, а? Ниски цени на бензина и едно “невинно” въпросче “за премахване ограничението един човек да може да открие не повече от четири аптеки на територията на страната” и готово. (уж борци срещу монополите, ама к’во да правиш и те душа хранят).

Луна, какво чакаш, бе мило? Няма ли и ти да ни питаш нещичко? Цени на винетки, нещо? Айде, понапъни се малко! Само с участие във Вип Брадър не става, да знаеш! Няма да станеш президент така!

Сега е моментът, кандидати за власт, обединявайте се! И събирайте подписки за референдум. Това е новото политическо клише.

Сега сериозно. Референдумът е прекрасен, демократичен инструмент и ние го подкрепяме. Но всяко нещо, използвано с нечисти намерения и дребни сметчици, се изпразва от съдържание. Става смешно, жалко, безпредметно и постига само едно: отвращава хората от иначе добрата практика. И на следващия референдум резултатът ще е много по-слаб. Нали няма пак да се чудим защо?

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!