Да споделим една маса

Храната в Италия

Италианци създадоха социална мрежа за ресторанти и хранене

Една държава, в която кулинарията е част от културното наследство на нацията. Една страна, за която една от първите асоциации, е вкусната храна. Място, издигнало в култ отношението към храненето. Любов, магия, вкусове, аромати, цветове. Усещане за уют. За вкъщи. За най-стоплящите и душата, и тялото, гозби на баба. Споменът от детството. Животът, който се случва около масата. И храната, която събира – семейство, приятели, красиви моменти… Италия, разбира се. Няма как човек да я спомене и да не си помисли за всички вкусни, пресни, ароматни ястия, която тази невероятна страна е подарила на света. Готвенето като някакво мистично тайнство. И интимното уединение с храната. Кулинарни вълшебства, които пристрастяват. Храната като светиня! Събрала в себе си цялата история, традиции, памет, вкус, манталитет, отношението на една нация към живота изобщо.

Къде другаде, ако не в Италия да се роди идеята за социална мрежа за вечеря или с други думи Airbnb за ресторанти. Gnammo е първата по рода си онлайн платформа. Тя събира на едно място хора, които обичат да готвят и такива, които обичат да консумират. Всеки любител готвач може да се регистрира и да започне да приготвя храна, да организира обеди, вечери и всякакви специални събития. Станал е “Gnammer” и е част от общността. Няма специални изисквания за обучение, дипломи и сертификати. Нe e нужно да имате и собствен ресторант или специално обособено за целта място – кулинарите могат да поканят гостите си и вкъщи.
Така е направила Клаудия Пройетти. През деня тя работи в застрахователната индустрия. Вечер обаче, Клаудия се отдава на истинската си страст – фантазира поредното меню и твори кулинарни магии. През следващата седмица й предстои сериозна работа – ще организира събитие за 16 души и мисли да приготви меню, което включва “всички цветове на природата”. Ще започне от кадифена, оранжева супа от тиква с рикота и кростини и ще завърши с богат, ароматен десерт – шоколадово семифредо с джинджифил, потопено в зелен сос от шам-фъстък. И въпреки че менюто й звучи като извадено от изискан и много скъп ресторант, гостите на Клаудия ще заплатят по 25 евро на човек. Пройетти е един от готвачите с най-висок рейтинг в Gnammo. Очевидно е успяла да докосне всички сетива на посетителите с храната, която приготвя.

Действително, платформата е много удобна и лесна за ползване. Както за кулинари, така и за лакомници. След регистрацията, която е напълно безплатна,  всеки посетител може да избере къде да отиде на вечеря в края на седмицата. Рейтингът на всеки готвач много улеснява избора. Gnammer-те са пръснати из цяла Италия, така че всеки може да се спре на удобна за него локация. Идеята на Gnammo е да запазва традициите, да популяризира нови готвачи, да улеснява потребители в избора им на вкусно място за хапване, а и да социализира хората в забързания, динамичен и все по-отчуждаващ свят, в който живеем. Така не просто се храним, а и срещаме нови хора, добра компания за една чудесна вечеря, нови приятели. Gnammo има и още едно преимущество – дава шанс на жените да изявят кулинарните си способности, а и да спечелят пари от страстта си. Защото въпреки клишето, което сме изградили за италианските ресторанти, а именно, че една баба ни готви домашни гозби, всъщност професията е почти изцяло доминирана от мъже и на Ботуша. От уютните тратории с традиционна италианска храна до изисканите ресторанти – всички те се движат предимно от мъже. “Въпреки впечатлението, че в Италия ресторантите се ръководят от трудещите възрастни “nonnas” (баби, бел.ред.) над печката, в действителност, главните готвачи са италианските мъже, а помощниците и останалият персонал са мъже имигранти “, заяви Кати Парла, популярен кулинарен блогър в Рим. А нивото на безработица при жените безспорно е по-високо, така че това е чудесен начин за намиране на средство за прехрана или допълнителни доходи. Джанлука Ранно, един от тримата основатели на Gnammo, споделя, че около 70% от готвачите, поместени на интернет страницата, са жени. “Ние говорим много за жените, които имат ресторанти, защото е много трудно за една жена в Италия да намери 10 мъже в кухнята, които да работят за нея”, признава той.

Храната в Италия

Естествено, че в страна с толкова богата култура на хранене подобна платформа набира все по-голяма популярност. Защото храната тук не е просто средство за наяждане, а неповторимо удоволствие, неразделна част от dolce vitа-та, себеуважение. Най-известният готвач в Италия – Масимо Ботура, носител на 3 звезди Мишлен и собственик на Osteria Francescana в Модена , го дефинира най-точно – ” моето кулинарно вдъхновение датира от времето, когато бях малко дете и се криех под кухненската маса, за да наблюдавам как пада брашното от масата, докато баба разточваше тестото, за да приготви пресни тортелини.

Храната в Италия

Gnammo връща потребителите си именно там, при прясната паста на италианските баби, приготвена с много любов и отношение. И едновременно с това може да им предложи подготовка на най-изисканото събитие, при това на съвсем достъпна цена. Единственото, което можем да добавим, е Buon Appetito!

Храната в Италия

 

 

 

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!