Половин век изпепеляваща любов

Годината е 1951. Тя е бедно, младо, италианско 17-годишно момиче, което омагьосва филмовия продуцент Карло Понти по време на конкурс за красота. Той е с 22 години по-голям от нея, на 39, вече семеен, с 2 деца и обещаваща кариера в киното. Понти я кани на пробни снимки в студиото си. Облечена в бански костюм, с цигара в ръка (въпреки че никога не е пушила), тя започва да позира. Операторът никак не е впечатлен от нея. “Не е възможно да я снимам. Носът й е прекалено дълъг, бедрата – твърде пълни”. Съветва я да коригира носа си и да свали килограми. Упоритата южнячка обаче категорично отказва. С днешна дата, с ръка на сърце, трябва да признаем, че е била права. Защото от десетилетия и лицето, и тялото й са еталон за красота и женственост не само в Италия, но и по целия свят. Е, чудите се коя е тя? Signore e signori, ТЯ е великата София Лорен.

“Знаех, че не отговарям на класическите изисквания за красота. От всичко имах повече – широко лице, едри устни, удължен нос”, пише в книгата си голямата София. Естетското око на Карло Понти обаче съзира друго. Именно в “отклоненията” от клишираните представи за красота, той вижда началото на големия успех.

Следва роля във филма на Виторио Де Сика “Златото на Неапол”, която й носи признанието не само на публиката, но и на критиката. Краят на снимките съвпада с 20-годишния рожден ден на Лорен. Понти й подарява огърлица с диаманти.  В този миг тя осъзнава, че той гледа на нея не само през очите на продуцент, но и на мъж, който е готов на всичко за жената, която обича. Това е началото на една голяма, греховна и страстна любов. Докато София снима в Холивуд филма “Гордостта и страстта”, тя се запознава със своя кумир Кари Грант и Понти разбира, че има риск да загуби жената на живота си. Той бързо наема адвокати, за да оформят развода му в Мексико. За да може да се ожени за неговата София. Ватиканът обаче отказва да признае законността на развод, оформен извън територията на Италия. Първата съпруга на Понти – адвокатката Джулиана Фиастри му подарява свободата, законът в Италия обаче – не. Бракът на Лорен и Понти е обявен за незаконен. Католическата църква нарича тази любов “грях” и успява да настрои обществото срещу двамата влюбени. София и Карло нямат друг изход – принудени са да напуснат Италия.
Безбройните им молби до Римския Папа не дават никакъв резултат и след почти десетгодишно изгнаничество двамата приемат френско гражданство. Но за да може разводът на продуцента да встъпи в сила, се налага и бившата му съруга Джулиана да се превърне формално във французойка. Всичко приключва благополучно и през 1966 година Лорен и Понти успяват да преборят всички пречки пред любовта си и бракът им най-после е признат за законен. Двамата остават заедно до края – разделя ги смъртта на Карло Понти през 2007 година. “Грешна жена“, ще извикат най-вероятно моралистите. “Грешна беше тая жена, но беше хубава“, ще си позволим да цитираме Йовков ние.

През 1960 година, в началото на връзката си, София и Карло заживяват в прекрасна вила от 16-ти век в италианския град Марино. Разположен е на 360 м. надморска височина, кацнал върху хълм, този град, в близост до Рим, е истинско късче от Рая. Снимките в галерията са именно от това време, точно в тази вила. И са доказателство, че Понти истински е разбирал от женска красота, за разлика от оператора от първата им среща, чието име не знаем. Но със сигурност този човек нищо не е разбирал от жени, носове и бедра 🙂

Богинята София Лорен. Една вечна жена. От времената на голямата любов, голямата слава и голямата красота:

1

2

3

4

5

6

7

89

12

1314

1516171819

Сподели с приятели!Share on Facebook8.1kTweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

2 коментара to “Половин век изпепеляваща любов”

  1. Какъв живот! Не знам какви е разбирал операторът, но светът е благодарен на К. Понти за най-вълнуеащата Клеопатра! Може ли една такава любов да е грехивна?; Чест прави на първата му жена, защото без нея, животът им е щял да бъде друг.А животът без любов какво е ?!

  2. bostianuli@gmail.com'

    юни 24, 2017

    Web Hosting Отговор

    Когато двама души започнат да четат една и съща книга, те понякога влизат през различни врати в една и съща сграда и излизат, без дори да се срещнат. Героинята изживя своята изпепеляваща любов, от която имаше нужда, но отказа да се завърне при децата си, като тази любов е най-важната и силната съществуваща.

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*