Създадоха първия напълно прозрачен соларен панел

Учени от Мичиганския щатски университет създадоха напълно прозрачен соларен панел. Досега разработките на подобни панели са били само с частична прозрачност, тъй като соларните клетки /най-вече фотоволтаичните/ създават енергия чрез приемане на слънчева светлина, която превръщат в електричество. Ръководителят на проучването Ричард Лант и неговият екип са работили с различна технология за извличане на слънчевата светлина. Според тях това е и първият напълно прозрачен сoларен панел, който ще може ефикасно да се използва в различни условия – от високи сгради с много прозорци до всякакъв вид мобилни устройства.
Учените използват прозрачен луминисцентен соларен концентратор, който абсорбира невидими дължини на вълните /ултравиолетовите лъчи и инфрачервената светлина/. Приетата инфрачервена светлина се пренасочва към ръба на панела, където тънка ивица от стандартна фотоволтаична соларна клетка я преобразува в енергия.

За момента коефициентът на продуктивност на соларния концентратор е с продуктивност 1%, но учените смятат, че може да се увеличи до 5 пъти. Засега технологията няма да може да поддържа батерията на телефона ни вечно, но ще добавя няколко часа към едно зареждане.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!