“С копита към сърцето”

Асен Бушакур и Пейо се срещат преди шест години. Първият е артист, чийто спектакъл включва танцьорка, гимнастичка и соколар. Един ден той решава да обогати представлението си, като включи в програмата и коня Пейо. Но след месеци на опити за обучение, резултатите не идват. Всъщност, конят Пейо никак не блести с артистичност, а представянето му в спектакъла е истинско бедствие. Пейо обаче от самото началото демонстрира много важно качество: особена чувствителност, внимание и отношение към най-уязвимите и крехки хора, особено към трудно подвижни хора или такива с “невидими” болести. Конят някак разбира кой се нуждае от внимание и грижа и е готов да му ги даде.

1

Така че Асен Бушакур решава, че вместо да ходят на турне по света, за да се представят спектакли, двамата ще пътуват из френски болници и ще се погрижат за една много чувствителна публика: болни деца и възрастни хора. По този начин се ражда асоциацията “С копита към сърцето”. Резултатите не закъсняват: “Видяхме човек, който не е ходил две години, изведнъж става и тръгва към коня. Друг, който има проблем с паметта, започна да възстановява спомените си по брилянтен начин”, разказват от болницата.

2

Присъствието и грижата на Пейо се отразява благотворно и стимулира подобрение на състоянието на пациенти с болестта на Алцхаймер, както се оказва при наблюдение на пациентите от медицинския и парамедицинския персонал. “Майка ми страда от Алцхаймер от години. Когато говоря с нея, се чувствам зле, защото разбирам, че вече не знае, че аз съм нейният син – разказва човек, чиято майка е хоспитализирана в болница в Дижон. Един ден този необикновен кон се приближи до нея. След като прекараха известно време заедно, открих, че е успяла, макар и за кратко, да възстанови голяма част от паметта. В продължение на няколко минути, половин час, тя си помнеше коя е, спомни си имената на съседите, името на селото ни. Това беше истински чудо.”

3

Отдавна е известно, че терапията с коне помага много на деца с аутизъм, но Пейо доказва, че общуването с тези животни може да окаже положително въздействие и върху възрастните пациенти, страдащи от болести като Алцхаймер.

“Това звучи невероятно, но, когато го виждате със собствените си очи, започвате да се убеждавате: пациентите започват да говорят спонтанно, когато се срещнат с него, усмихват се. Бях много впечатлен от реакцията на пациент, който си спомни, че, когато е бил дете, баща му е купил коне. Имаме случай с друг пациент, който проговори отново, след месеци, в които речта му беше напълно неясна, хаотична и объркана. В болницата имаме две терапевтични кучета, които също помагат много на нашите пациенти. Но с този кон ефектът е по-силен и бърз. Резултатите са грандиозни “.

И така Пейо става звезда. Без представяне да участва в спектакли и да печели състезания. А със съпричастност, чувствителност и добро сърце…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!