“The Whale” – забележителна атракция насред Арктическия кръг

Всяка година хиляди посетители се стичат в Норвегия, водени от желанието си да зърнат мигриращи китове край северното крайбрежие на страната. В близост до остров Андоя, разположен навътре в Арктическия кръг, се намира дълбоката морска долина Bleiksdjupa, известна с интензивната миграция на китове. Не, къде да е, а именно на този остров, в град Анденес, скоро туристите ще имат възможност да научат повече за тези великолепни същества, чрез най-новата атракция на Норвегия – сградата “The Whale”.

Проектът за изграждането на съоръжението вече е спечелен от датската архитектурна компания Dorte Mandrup и се очаква да бъде една от най-интересните атракции, която е създадена да “израстне от драматичния норвежки пейзаж“.

Идеята за създаването на подобно пространство е да разкаже на посетителите и местните жители историята на тези величествени създания чрез изкуство, наука и архитектура.

Според компанията, кяото ще се заеме със създаването на “The Whale”, това ще е сграда, която ще се издига “естествено като мек хълм на скалистия бряг, сякаш гигант е вдигнал тънък слой кора и е създал кухина отдолу“.

Посетители и местни жители ще могат да се разхождат по покрива на сградата, откъдето ще се открива фантастичният пейзаж към океана, планините и Северното сияние.

Извитият покрив ще бъде покрит с камъни, за да се създаде естествена и плавна връзка между пейзажа и самата сграда. В пространството под него ще бъдат разположени изложбени помещения, офиси, кафене и магазин, които ще бъдат обградени с огромни прозорци, които отварят пространството към красивия природен пейзаж.

Главният изпълнителен директор на проекта и ръководител на журито на провелия се архитектурен конкурс споделя, че избирането на победител е било голямо предизвикателство, тъй като някои от предложенията са били на много високо ниво, но въпреки това, проектът на Dorte Mandrup е отговарял на критериите за конкуренция по най-добрият начин. “Идеята е за поетична и сдържана и в същото време много вълнуваща и необичайна сграда. Очакваме с нетърпение да работим с Dorte Mandrup, за да реализираме The Whale in Andenes. С това фантастично предложение имаме всичко необходимо, за да създадем атракция от световна класа“, споделя още той.

Основателят и креативен директор на Dorte Mandrup пък казва: “Андоя е уникално място, а The Whale – изключителен проект. Не само ще създаваме архитектура сред още един забележителен пейзаж, но и ще спомагаме за информираността относно китовете и запазването на морския живот. Точно тук, на ръба на океана ще направим нещо прекрасно. Тази възможност идва и с голяма отговорност, която е изключително мотивираща и вдъхновяваща“.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!