Ти ли хвърли камъка?

Столична община обяви, че предстои обновяване на автобусите по линии 310, 94, 213 и 305. Започнала е подмяна на превозните средства и по линия 83. До края на месец май се очаква да бъдат спрени най-старите автобуси „Икарус“, които се движат по 5 линии /78, 79, 85, 285 и 86/. Вместо досегашните стари автобуси, по улиците на София се очаква да тръгнат над 110 нови.

Добра новина, която още преди да е напълно реализирана, вече бе последвана и от лоша.

„Счупено стъкло на един от новите автобуси. На 30 март пуснахме още 20 нови автобуса, през май – други 29. Да ги пазим!” Това написа преди дни в профила си в туитър, кметът на София, Йорданка Фандъкова.

CBvQIXyUIAAJgAi

Позната гледка, нали? 99% от превозните средства на градския транспорт в столицата са с почупени седалки, в най-добрия случай те са просто грозно изрисувани. Често се появяват и нецензурни надписи, които още повече разкрасяват обстановката. Всеки, който е поискал да остави нещо от себе си се е постарал да не остане незабелязано. От друга страна неволни свидетели просто обръщат глави и се жалват наум. Счупените стъкла също не са рядкост. Не за пръв път чуваме за разбити автобуси, заради сбиване след мач. Не за пръв път някой вижда идеалната възможност да прояви „геройство“ и да вдигне камък. Не за пръв път това се случва и когато вътре има хора. Потенциални жертви на един вандализъм, който остава безнаказан. Необяснимо поведение, което често застрашава и човешки животи. И вече е нормална гледка…

Разпознахте ли се? Вие, които не се подчинявате на никакви закони. Може би дори вкъщи не спазвате елементарни правила и Ви липсва възпитание.

Да, родителите също носят вина, защото не са Ви научили на елементарно чувство за отговорност, което сега би спестило време, усилия и пари на държавата. Досега автобусите Ви се виждаха гадни, мизерни, студени, вмирисани и одраскани. Грозни. Опасни! Сега, когато са нови, чисти и модерни?! Пак няма да дадете левче, щото тъй. Пак ще си ги нарисувате, щото Ви е кеф. Пак ще си ги почупите, щото… ей така, защо трябва да има причина? Чия е отговорността? Държавата Ви се струва все така гадна и незаинтересувана от Вашия живот. Тя Ви е оставила да живеете мизерно и бедно. Тя не прави нищо за Вас. В чужбина Ви е красиво, модерно, лачено, ново, подредено… малката разлика е, че там още от малки се учат да уважават и да пазят. И това не е най-лошото…

Кой ще бъде виновен ако някой човек умре заради хвърлен камък?

Тогава дали ще се разпознаете?

 

 

 

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!