Сред омайните маслини на Тоскана

Това е история за италианската мечта. На един швед. John Werich – млад мъж, който се премества от Швеция в Тоскана. Заминава за Италия, за да учи проектиране във Флоренция. Десетилие по-късно той все още е там. И работи успешно в собствена ферма за производство на зехтин в китната италианска област.

Как Тоскана и нейните маслини омайват и променят живота завинаги?

Werich казва, че след като завършва образованието си, той остава във Флоренция още няколко години, за да учи още неща, сред които история на изкуството и италиански език. Признава, че истинската причина да остане е, че всъщност изобщо не е бил готов да си тръгне от китната Тоскана.

“Годините минаваха, аз не се прибирах в Швеция и родителите ми започнаха да осъзнават, че няма да се върна у дома. Така че те решиха да ми помогнат да си купя апартамент във Флоренция – със стая за тях”, обяснява Werich.

1

Когато семейството започва да разглежда предложенията на агенциите за недвижими имоти, всички са единодушни, че по-малките градове в Тоскана са по-добра идея за инвестиции от столицата на областта Флоренция. Майката на John, водена от дългогодишната си страст към маслинови дървета, предлага на сина и съпруга си да потърсят ферма или еднофамилна вила. “Всички се съгласихме с предложението на майка ми. Вторият имот, който разгледахме, беше малка ферма в Арецо, на около час южно от Флоренция, с около 300 маслинови дръвчета”, спомня си той. “Обикнахме това място още при първия оглед. 3 седмици по-късно бяхме официалните негови собственици.”

Когато купуват фермата, John изобщо не е запознат с процеса за производство на зехтин. В началото зехтин от техните маслинови дървета произвеждат съседите, на които John и семейството му отдават под наем масивите. Скоро обаче семейството инвестира в модерна преса за маслини, за да превърне фермата не само в свой дом, но и в източник на доходи.

4ec13fcfff9886bb66f0ae85abe85e2590c61a8453cba8a9f8c2ca0c137fbade

Много хора се притичват на помощ – жената, която им помага с поддръжката на фермата и нейното семейство, всички съседи, приятел, който има бизнес с вино им дава контакти за снабдители на бутилки и етикети.

“Моят съвет към всеки, който планира да се премести в Италия и да развива бизнес тук, е да приема всякакви съвети и помощ от местните хора и от съседите си. Местното ноу-хау е огромно предимство”, казва Jojn.

Когато бизнесът потръгва, семейството съобразява живота си с климата, прищевките на времето и сезоните, толкова важни за земеделието.

“Маслиновата година започва през март, когато всички дървета са подрязват. В нашия случай тази работа обикновено се прави от наш съсед и близък приятел , казва Werich. “През пролетта и лятото почвата се тори с био торове. В последните седмици на месец октомври пък берем маслините, заедно със семейството и приятелите. После идва ред на пресоването, бутилиране, етикетиране”.

3

И въпреки че започва бизнеса със зехтина съвсем от нулата, днес John Werich e уважавано име в средите на италианските производители на зехтин. А миналата година зехтинът му дори е избран за един от 100-те най-добри в Италия в престижната класация “Земята на зехтина”, изготвена от Fausto Borella. John вече има и собствен магазин за зехтин, снабдява много местни ресторанти с продукцията си, а отскоро изнася маслиновото масло и в родната си Швеция, както и в Дания и Финландия.

4

За в бъдеще John се надява да успее да развие дейността на фермата и да се занимава и с агротуризъм. “Искам да отдаваме апартаменти под наем на туристи, за да се запознават с технологията за изработка на зехтин, да усетят магията на Тоскана и на селския живот. Вече работим по този въпрос, но това вероятно ще отнеме доста време – трудно е да получиш разрешение от общината за отдаване на легла под наем.  Все пак обаче имаме известен напредък – вече сме посрещали туристи за обяд, дегустация и разходка из нашата малка ферма”

 

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Сред омайните маслини на Тоскана”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*