Туристите – благословия или проклятие?

Общинарите във Венеция дадоха в четвъртък зелена светлина на забраната за туристическо настаняване в центъра на града. Причината – отчаян ход за намаляване на прекомерния брой посетители.
Венецианският съветник по градоустройството  Massimiliano De Martin, който представи предложението, заяви, че мярката е от съществено значение “за опазването на града”. “През последните десетилетия древният град Венеция е засегнат от нарастващия приток на туристи”, обясни De Martin. По думите му все повече жилищни сгради се превръщат в хотели и това е “риск да се унищожи социалната тъкан на града”. Според изчисленията на местната управа, само в центъра на Венеция има възможност за настаняване на над 47 000 туристи.

Country: Italy Site: Venice Caption: The terrific mass tourism impact on the historic city Image Date: 21st February 2009 Photographer: Alessandro Giumelli/World Monuments Fund Provenance: 2014 Watch Nomination Original: from Sharefile
Снимка: Alessandro Giumelli/World Monuments Fund

В същото време през последните години градът регистрира постоянен спад на местното население. Според местния парламент, това до голяма степен се дължи на огромния брой туристи, които всяка година посещават града на Лагуната. Ако депопулацията продължи да се движи с текущите темпове, до 2030 година Венеция няма да има нито един постоянен жител.

Новата забрана цели да попречи на хотелиерите да разширяват легловата база, да строят нови хотели или да увеличават размера на вече съществуващите. Хотелиерите ще трябва да подадат молби до съвета, ако искат да създават нови места за настаняване, а общинарите ще разглеждат всеки отделен случай и ще взимат решение на база набор от строги критерии. Фирми или лица, които вече са получили разрешение за откриване на хотел, няма да бъдат засегнати. Очаква се градският съвет на Венеция да вземе окончателно решение за приемането на забраната идните дни.

Кметът на Венеция Luigi Brugnaro още през април съобщи, че се готвят сериозни мерки, насочени срещу масовия туризъм. Плановете включват инсталиране на броячи в най-популярния сайт за хотелски резервации, наемане на нови полицейски служители, които да се борят с “лошото поведение на посетителите” и дори издаване на нови туристически карти, които акцентират върху по-малко популярни забележителности.

Напрежението между местните жители и туристите продължава от години, а местната власт постоянно налага ограничения с цел намаляване броя на туристите. Преди няколко години във Венеция официално беше приета забрана за хранене на гълъбите на прочутия площад “Сан Марко”. Продажбата и разпространението на каквато и да е храна за птичките беше забранена, с което се сложи край на традицията за хвърляне на зрънца на гълъбите, които крачат, боричкат се и прелитат храбро сред снимащите се туристи. Причината – пернатите притеснявали местните с това, че разнасят нечистотии и развалят фасадите и паметниците на старинния град. Нарушителите се глобяват от 50 до 500 евро.

img_0048

През 2015 година беше въведена и забрана на куфарите на колелца, защото “жителите на града са уморени от шума на куфари, влачени по калдъръмените алеи и мостове, от всички 27 млн. души, които всяка година посещават Венеция”. Преди дни пък местната власт забрани и появата на нови обекти за бърза храна, включително дюнерджийници, в опит да опазят “културното наследство на града” и неговия романтичен дух. Новият закон, който вече влезе сила, ограничи и броя павилиони, от които може да бъде закупена пица на парче. “Искаме да дръпнем спирачките на всяка дейност, която не съответства с опазването и развиването на венецианското културно наследство”, заяви пред “Гардиън” Paola Mar, отговорник за туризма в града.
Въпреки все по-строгите мерки срещу масовия туризъм, миналото лято, в историческия център на Венеция, бяха залепени множество листовки: “Туристите да изчезват! Те унищожават града!”.

flyer

Според жителите на Венеция огромният брой туристи води до непрекъснато увеличение на цените на наемите, на транспорта и услугите, до нарастване на вандализма, проблеми с шума и мръсотията и не на последно място – загуба на културна идентичност и романтичния облик на града.

Сподели с приятели!Share on Facebook35Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към “Туристите – благословия или проклятие?”

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*