В страната на отсъстващата памет

Цветан Цветанов. “Лошото ченге” в ГЕРБ. “Сивият кардинал”. “Изборджията”. “Човекът, който държи структурите по места”. Безброй скандали с апартаменти. Първо бяха 6, накрая един, но пък с асансьор. Личен. Непрестанни слухове за “приятелски огън” по други хора в ГЕРБ – Симеон Дянков, Росен Плевнелиев, Румяна Бъчварова, Томислав Дончев… Ирония и сарказъм относно вербалните умения на вечния втори в ГЕРБ. Вицове и подмятания от типа: “не е важно кой как гласува, важно е Цецо да брои бюлетините”. Не можем да изброим всички залепени (основателно или не) етикети, които Цветанов носи на ревера с инициалите си. Скандал с подслушвания в първия Кабинет “Борисов”, показни арести и акции с имена ала холивудска екшън продукция. Загубени дела в Страсбург, заради нарушена презумция за невинност именно от времето на показните арести, когато Цветанов беше вътрешен министър и силов вицепремиер… Цветанов, Цветанов, Цветанов. Един от най-хулените и осмивани, но и влиятелни политици у нас. И безспорно един от най-обсъжданите от медиите висш кадър на ГЕРБ.

Днес Цветанов е в нова роля. На основател на неправителствената организация “Евроатлантически център за сигурност”. И на любим на медиите анализатор. 8 месеца след “Апартаментгейт” и 4 месеца, след като конгресът на ГЕРБ се събра, за да смени първия председател на партията и неразривна част от нея от самото й създаване, Цветанов дефилира като чест, желан и чакан гост в медиите. От молба за негов анализ на изборите до зле прикрито очакване да извади пикантна или, още по-добре, воняща тайна от кухнята на “главния готвач” на най-голямата партия у нас и премиер на държавата.

От интервютата му в големи медии разбираме, че бившият втори в ГЕРБ днес смята, че хора от близкото обкръжение на премиера Борисов му казват това, което иска да чуе. И го подвеждат. “Подмазвачи”?, попита го интервюиращата журналистка в интервю през септември. “Вие го казахте”, отвърна й с усмивка той.

През 2016-та година, групата на ГЕРБ в парламента, водена от същия този Цветан Цветанов, поиска оставки на всички министри и ръководни кадри на ДСБ във властта. (ДСБ тогава беше част от Реформаторския блок). Днес Цветанов разяснява публично на бившите си съпартийци, че не бива да търсят вина за по-слабите резултати на местния вот в София в избирателите на Демократична България. Цветанов, който размахваше пръст на коалиционните си партньори на нарочни брифинги в Народното събрание, днес говори за подадена ръка, за Демократична България като за “естествен партньор”, за обединение и търсене на вина в себе си.

Цветанов, който пазеше гърба на премиера близо 13 години, днес говори за “невъзможност” да се изрази свободно мнение в партията. Защо чак сега се обяви за радетел на плурализма в партията, чийто, макар и формален, пръв лидер беше той, не става ясно. Няма и кой да го пита.

Същият Цветанов, който така и не обясни защо в качеството си на МВР министър се е срещал няколко пъти с депутат от опозицията (да, за Делян Пеевски говоря и за срещите им, станали публично известни през 2013-та година), днес говори за ДПС и  за доброволно отстъпление на ГЕРБ в смесените райони. А медиите, които тогава питаха КОЙ, днес не без гордост го цитират.

Новата му роля много се харесва на медиите. Вече никой не си спомня за формалния повод днес да говори като “редови член” на ГЕРБ – т.нар. “апартаментгейт”. Никой не се сеща за асансьора, цените на имотите в София и онзи човек Симеон Велков (бивш IT-специалист на ГЕРБ, който е работил в предизборния щаб на партията, под ръководството на Цветан Цветанов като председател на щаба), който си купи старите апартаменти на Цветанов и изповядаха сделката в един и същи ден, при един и същи нотариус.

Цветанов, който никак не обичаше да отговаря на журналистически питания (съвсем обикновените и логични въпроси на Миролюба Бенатова около “Апартаментгейт” бяха окачествени като скандални), днес съветва премиера от екрана да не “се сърди”,  да чува различното мнение, защото “аз искам да му помогна”.

И за Цецка Цачева никой не се сеща вече. Тя не е интересна на медиите. Нищо, че тя “изгоря”, заради същото прегрешение. Както стана ясно и тя се сдобила с апартамент в оня блок, с вргадените псалми. Явно обаче от нея никой не очаква нищо интересно. А именно – да “анализира” изборите и да ядоса публично бившия си лидер. Всеки с ролята си.

Не се чудя на Цветанов. Неговото поведение е разбираемо. Не разбирам кога медиите са искрени с публиката си. Едните, които доскоро пишеха розови статии за “грижовния съпруг и баща, който сам си глади ризите”, днес са обидени на бившия втори. Защото “громи Бойко Борисов”.

Другите, които отразяваха със запушен нос и нескрита ирония изявите на зам.-председателя на ГЕРБ, днес интервюират Цветанов с нескрито удоволствие и много държат на компетентното му мнение.

“В момента само съм закачил шпайковете на стената”, каза Цветанов по повод подаръка, който му направиха бившите му съпартийци (маратонки за дълго бягане в политиката), когато напусна Парламента. Не е решил, не ги е обул отново. Благодарение на “това, което имаме” като медийна реалност. И в страната на отсъстващата памет. Вече сме го гледали този филм.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!