В името на децата

Болниците могат да бъдат много странни и плашещи места особено за децата. Това, че бяхме помолени да създадем една нова среда, наситена с изкуство, беше невероятно. Надявам се, че това ще помогне на персонала и пациентите да изградят една силна връзка помежду си, а също и да ги накара да се оглеждат и мислят за хубави неща”. Думите са на известния английски илюстратор и автор на детска литература Куентин Блейк по повод последния му проект. Детската болница в Шефилд, Англия, се зае с мащабен проект, който имаше за цел да преобрази новото крило на болницата и да създаде една по-комфортна и приятна среда за малките пациенти. Най-новото крило на болницата е отворено от миналата година и разполага с четири отделения, които заедно с леглата предлагат и терапевтични и лечебни зали, пациентска трапезария, стая за отдих за родители, социална зала за тийнейджъри и инсталацията “игрална кула” за по-малките дечица.

Цялото крило разполага със 72 нови легла, всяко от които има и разтегателно легло за родители, както и отделни стаи със самостоятелни бани. Мащабният проект за изграждането на това отделение обаче включваше и един особено важен елемент – създаването на една наистина цветна и по-комфортна и успокояваща среда чрез илюстрации по коридорите. Консултантската фирма за графичен дизайн Burgess Studio в сътрудничество с художника и писател Куентин Блейк разработи цяла арт програма, която има за цел да направи клиничните среди едно по-уютно място.

Отличителните творби на Куентит Блейк са използвани, за да илюстроват стените на коридорите в три отделения на крилото и някои от по-големите общи части.

Голяма част от рисунките, като тези в чакалните приветстват с “добре дошли” родители, роднини и близки, обяснява Дан Джоунс – креативният директор на Burgess Studio. Идеята е тези картини да изобразяват подробни сцени или истории, в които могат да се търсят скрити, съществени елементи. “Родителите могат да помолят децата си да преброят например колко бебета има в кнездото на магичното дърво“, обяснява Джоунс. “Това има успокояващ ефект, а не е просто убиване на време“.

Наред с големите картини има и малки илюстрации, които са оформени извън болничните стаи и идеята е да могат да създадат един по “личен” елемент между децата и пространството, като под някаква форма служат и за разпознаване на локацията. “Да имаш рисунка срещу стаята си е добър начин да се ориентираш в болницата“, казва Дан Джоунс. “Лесно ще запомниш, че твоята стая е срещу дракона например и така болницата няма да бъде просто един гигантски лабиринт“.

Екипът, който ръководи осъществяването на проекта от Burgess Studio специално разработва логистика на рисунките и прави цифрови макети на сградата. Там вече идва и ролята на художника Куентин Блейк, който нанася финалните, но най-важни щрихи в този мащабен проект. В колекцията от рисунки има класически герои от книги на автора, както и акварелни картини и илюстрации, създадени специално за проекта.

Всички, които работят по изготвянето на плана са съгласни, че персоналът е също много важна част от цялото и е важно да бъде включен в общата картина.

Особено важна е ролята на всички лекари и сестри, за да могат да допринесат за цялостната нова визия и спокойствието, което цели да внесе обстановката.

Цялата селекция от илюстрации е превърната в принтирани, лимитирани издания, които в момента се показват в изложбеното пространство на болницата, наречено “Дългата галерия”. Всеки желаещ можа да направи покупка и в оналйн благотворителния магазин на детската болница, като всяка печалба се дарява за децата.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!