Кичът или добрият вкус? Кой ще надделее

Факти: От 2017 г. Столична община планира да премахне външните заведения по пешеходната зона на бул. “Витоша”.

Според главния архитект на София Здравко Здравков това може да се случи с промени в Наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата. Той настоява да бъде разписано ясно какво градско обзавеждане е допустимо и при нарушения – собствениците на заведенията да бъдат глобявани.

“Проблемът е, че в момента правилата не са ясно разписани. Моето голямо желание е да създадем такъв регламент, който да е ясен. Ние да знаем как искаме да изглежда нашия град след 5-10-20 години. Да са ясни елементите на градското обзавеждане, да е ясно дали е допустимо разполагане на остъкления в градската среда, дали може да има навеси, дървени и скатни покриви, всички тези неща да бъдат регламентирани”, обясни главният архитект.

Размисъл: Насред целия хорър, в който живеем напоследък, се случват и хубави неща. Има и смислени предложения. Намерението на главния архитект на София Здравко Здравков ми идва като коледен подарък. Булевард Витоша, който иначе толкова обичам, от известно време прилича на провинциално “стъргало”, на “манджа стрийт в Студентски град, пълно с грозни, стъклени или плексигласови “душегубки”. Не можеш да минеш от кръчми, които явно привличат посетители единствено с офертата “елате да си пушите на воля, ние ще ви пуснем газова печка в оранжерия”. Тротоари, заети от “остъклени тераси”. “Българското 5-то авеню”, което след ремонта осиротя откъм магазини. “Софийският еквивалент на Шанз-Елизе”, който мирише на запържен лук и който се лиши от многогодишни кестени, за да има повече пространство за кафенета. Булевард Витоша, който имаше нужда от ремонт, безспорно, но е и от обезобразяване. Щото днешният му облик е нещо като многобройните лифтинги на Донатела Версаче, след които не можеш да я познаеш, а лицето й буди единствено съжаление. Булевард “Витоша”, който не прилича на себе си. И ако не си идвал скоро в София, ще решиш, че си се загубил. Една от емблемите на столицата, на които дължим памет, вкус, мисъл и отношение.  И дългосрочна визия за развитие на града и градската среда.
 
Като човек, роден в София, избрал да живее в София и обичащ София, съм благодарна на главния архитект за намерението. Щото ние всички сме тук временно, а София ще я има винаги. Нека да си я пазим. Нея и културно-историческото й наследство, паметници, емблеми и история. Стискам палци на Здравко Здравков. И си давам сметка, че няма да му е никак лесно, защото кичът винаги е по-шумен от добрия вкус. Ще си понеса целия хейт от изразеното мнение. Благодаря за вниманието!
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!