Стаден инстинкт за унищожение

От известно време насам здравословното хранене е мода. Освен че различни страници в интернет ни заливат с предложения за био храни и нови прочистващи диети, все някой от познатите ни е толкова запален по здравословното храненe, че граничи с мания. От статусите в Instagramm и Facebook пък знаем с точност какво е ял днес и как е разпределена храната през седмицата.

На пръв поглед не изглежда сериозно, но писателката Клаудия Макнейли разкрива една по-тъмна страна на този тип хранене. Тя първа публикува статия по въпроса, определяйки обсебването от полезната храна като орторексия. В материала си “Кога здравословното хранен се превръща в хранително разстройство” тя разглежда влиянието на културата (модата) върху чисто биологичната страна на организма. Въпросът е дали манията на хората е плод на внушение, външни влияния или чисто биологична реакция на тялото.

Всъщност не е доказано дали орторексията е психично заболяване. То отсъства от всички учебници по психиатрия. Понятието е дефинирано от доктор Стивън Братман през 1997 година. Той го описва като “нездравословна мания по здравословно хранене”. Заболяването е различно от другите хранителни разстройства. При него не диетата е проблемът, а обсесията, която я придружава. Другата особеност е, че целта й не е загуба на тегло, а чистота на организма.

Все повече хора развиват мания по здравословното хранене и неусетно тя започва да им влияе негативно. Такъв е случаят на 25-годишната вегетарианка Джордан Йънгер. Преди година и половина тя първа заговаря публично за орторексията, а днес вече много хора сами се диагностицират като страдащи от същото.

Джордан започва да пише в блога си “The Blonde Vegan” за вегетарианството и за здравословната си диета. За нея този начин на хранене е решението за стомашните й проблеми – хронични проблеми с храносмилането, подуване на корема и дискомфорт. Скоро, след като блогът й става популярен, я търсят от фирми за вегански храни за пречистване на организма. Предлагат й да пробва новите им продукти безплатно и тя приема. Започва да прави прочистването минимум 3 пъти в седмицата. И старите й проблеми се връщат още по-изострени. Всеки път когато привършва цикъла на прочистване и въвежда твърда храна, започва да я боли стомах. Тя обаче не вижда проблема във веганската диета и вместо да я спре, я прави още по-строга. Започва да гладува, да се ограничава, да се чувства виновна, да става параноична колко здравословни са “здравословните храни”. Тогава разбира, че има проблем и това не е обикновено хранително разстройство, а фиксация върху качеството на храната.

Когато споделя за проблема със своите последователи, се оказва, че много хора имат същите симптоми.

Каква е причината за това вманиачаване в полезните и био храните? “Несъмнено това се дължи на огромния акцент върху здравословното хранене и начин на живот”, твърди Мари Джордж от благотворителната организация за хранителни разстройства Beat. Според нея днес се наблюдава културна мания по полезното хранене.

Други за разпространението на тази култура пък винят блоговете за храна, които популяризират най-новите диети и здравословни ястия. Вина се приписва и на социалните медии – платформата за фотосподеляне Instagramm, например, има над 27 млн. снимки с таг #eathealthy, на които изваяни мъжки и женски фигури показват ефекта от здравословния начин на живот.

Самата култура на здравословен живот започва да излиза извън граници и да се изражда. Вместо да е полезна, тя се превръща в натиск, мания, мъчение и води до тревога и психични болести. Според Националния център за хранителни разстройства във Великобритания заради отказа да се приемат отделни видове и категории храни, като част от здравословния начин на живот, се забелязват и физически симптоми на орторексията – отслабване на имунитета, понижаване функцията на щитовидната жлеза, чупливост на костите.

И захласнати в стремежа си за красота и вечна младост, не е зле да помислим здравословен ли е здравословният начин на живот.

Източник: www.theindependent.com

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Вашият коментар

*

Уеб сайта използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!