За два гласа повече

Сякаш на шега, в суматохата около изборите за президент и интригата за българската кандидатура за генерален секретар на ООН, България стана четвъртата европейска държава, която забрани носенето на публични места на облекло, което покрива лицето изцяло или частично. Парламентът, с изключение на ДПС, които напуснаха залата в знак на протест, гласува единодушно закона, добил публичност като “Закона за бурките”, който ще доведе до солидни глоби за тези, които не го спазват.

Патриоточеният фронт инициира закона по-рано тази година, като предпоставката да го направят е уж проста мярка за сигурност. Ако на това разчитаме да бъдем предпазени от атака, аз сериозно почвам да се притеснявам за националната ни сигурност. Може би, ако Франция бе забранила бурката и никаба, терористичните атаки там нямаше да се случат… О, почакайте. Всъщност точно във Франция беше прокаран такъв закон през 2010 г., а от тогава до сега именно там се случиха едни от най-разтърсващите терористични атентати.

Законът, перла в политиката на “патриотите”, е базиран върху преекспонирани данни, историческо невежество и чиста проба ксенофобия. Той е просто една лукава политческа игра, която основните партии, в мотивацията си за печелене на гласове на идните президентски избори, са готови да играят. Но това може да доведе до опасни последствия за религиозните и етнически отношения в страната ни в дългосрочен план.

Забраната ефективно засяга един незначителен брой жени в пазарджишко, но всъщност е демонстрация на патриотизъм, който е изразен не чрез любовта към България, а чрез насажданите омраза и предрасъдъци към цялото мюсюлманско общество, с което иначе живеем мирно и без напрежение. Българските мюсюлмани се чувстват предадени от политическия елит и раните от репресивното минало се опресняват. “В България бурки няма. Този проект за закон очевидно цели в дългосрочен план да засегне нас, българските мюсюлмани, ще посегнат на нашите жени и дъщери. Държавата ни е репресирала неведнъж, кръщавали са ни силом, рязали са шалварите. Този път няма да се дадем лесно. Ще се намери и кой да ни подкрепи”, разказват огорчени мъже от Родопите пред Дневник.

Историята неведнъж е показвала, че институционалната дискриминация към едно малцинство от мнозинствената група е една от основните причини за изострянето на междугруповите отношения, което води до радикализация на малцинствената група и впоследствие до конфликти, било то граждански войни или мотивацията за търсене на автономия, или дори отделяне на определени райони като самостоятелни държави. Войната, която доведе до разпадането на Югославия, ни предоставя един недалечен (нито във времето, нито в пространствено отношение) пример за това явление. Етническите сърби, които обитават части от Хърватска, се радикализират и в последствие искат да се отделят и присъединят към Сърбия. Това е резултат от дискриминативната политика, която партията Хърватска демократична общност води срещу сръбското малцинство. А помним и Босна. Като се има предвид параноята, която определени медии насаждат за присъединяване на южна България към Турция или за автономия в смесените райони, този закон по-скоро би провокирал етническите малцинства към такива процеси, отколкото да работи в полза на националното единство. Но все пак политиците в България (а и не само), не се учат от историята или по някаква причина, било то политически убеждения или интереси, просто отказват да приложат наученето.

А, ако става въпрос за ефективността на този закон, това е моментът когато става смешно. Или трагично. Не съм сигурен. Юлиан Ангелов от ПФ твърди, че законът е мярка против радикализирането на български мюсюлмани, въпреки че носенето на религиозни символи не означава радикализация. А и до приемането на този закон няма официални данни, нито настроения за радикализиране на българските мюсюлмани. И това е факт. А когато фактите говорят, освен боговете и “патриотите” трябва да мълчат.

Това, което всъщност може да направи този закон, е точно обратното. Жените, които са засегнати, ще избягват публични места, затваряйки се още повече в собственото си общество. Това на свой ред ще ги дезинтегрира и маргинализира, а не трябва да си експерт, за да направиш връзката между маргинализация и радикализация. Проблемът е, че ефектът от този закон няма да бъде ограничен единствено до този незначителен брой жени в Пазарджик. Както д-р Михаил Иванов, експерт по етническите проблеми, споменава пред DW: “всичко това създава напрежение и отчуждение сред българските мюсюлмани, турците и помаците. И тъкмо в отчуждението и тяхното капсулиране се крие опасността. Тези хора все повече се затварят в себе си, обидата им към държавата и политическите партии се увеличава. Колкото до някаква радикализация, до предприемане на противозаконни действия, това не се наблюдава.”

А как реагираха главните политически сили? ГЕРБ показаха, че са по-скоро склонни да правят политика, а не държавничество, като се огънаха пред коалиционните си партньори. А пък БСП за пореден път демонстрира, че идеологията, която изповядва, далеч не е базирана на единство, равенство и толерантност – все ценности, които всяка, прокламираща себе си за лява партия, би трябвало да изповядва.

Партии и коалиции като ПФ и “Атака” имат реална изгода от това да всяват омраза и да създават междуетническо и религиозно напрежение. Цялото им съществуване е базирано върху това. Не е случайно, че в несигурни времена като тези национализмът процъфтява. Те знаят, че всяко действие има противодействие и умело навигират ситуацията в тяхна полза. Номерата им са ясни и дните им са преброени. Проблемът тук е, че българският политически елит единидушно подкрепи това безумие и заложи години мир и разбирателство за едни президентски избори. Краткосрочно мислене, което така добре олицетворява целия ни манталитет.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

4 Коментари

 1. Пълни глупости! Законът за забрана на бурките и криенето на лицето и части от него е напълно релевантен.Още повече , че такива закони има във велики европейски демокрации , като френската, белгийската и т.н.На всичко отгоре бурката/никабът са арабско традиционно облекло, а не изискване на мюсюлманската религия. По същия начин и обрязването в исляма не е изискване , а е препоръчително. В исляма няма изискване и мюсюлманката да си покрива главата с кърпа- казва се да си покрива пазвата.
  В случая с никаба/бурката и кърпата, които НЕ СА НИКАКВИ религиозни символи, става дума точно за проява на радикализация.
  Американските подлоги от “Америка за България”( единственото, което Америка, разбирай САЩ, е направила за България, е да я бомбардира), БХК и компания се опитват да дестабилизират България с подобни плиткоуми разсъждения.
  Да се има предвид , че съдът в Страсбург оряза като кисела краставица една френска мюсюлманка, която се ерчеше , че ще осъди Франция заради френския закон за забрана на бурките/никабите!
  Франция и друи страни, не позволяват носенето на кърпи от мюсюлманските момичета в училище също!

  1. Всъщност законът започна да действа, още докато беше в комисиите на НС. Аз досега не съм видял жена с бурка или никаб, нито циганка, нито българка. Но след като има такъв закон може и да видя. Защото българина все още не е загубил инстинкта си да се съпротивлява на безумни закони (и слава богу).
   А интеграцията е дълег и много труден процес, който изисква огромно усилие както от тези, които се интгрират, така и от тези, към които се интегрират. Много по-различно е от това да обикаляш телевизиите и да унижаваш съгражданите си.
   Вие вероятно сте забравили колко трудно ви е било в първи, втори до пети клас в училище. А предполагам сте тръгнали на 7 години в училище. Опитайте си да си представите сега да тръгнете на училище, и да учите непознат за вас чужд език.
   Мислете с главите си, не с телевизорите!

 2. Българските мохамедани, турците, живеещи в България и помаците, НИКОГА не са ходили забулени. Забулването на циганките, които със сигурност не го правят по религиозни причини е една нагла демонстрация, чиято единствена цел е да провокира точно нетърпимост. Законът щял да ги дезинтегрира… Като ги гледам – пазарджишките цигани са се счупили да се интегрират… И винаги ще се намери едни “журналист”, който да плаче за “потъпканите права” на малцинствата. Който иска да ходи забулен – да отива там, където това е разрешено. А на който това не му харесва – да го последва. Точно заради такива като теб, неуважаеми писачо,скоро България ще се превърне в един огромен катун, а след 100-200 години – българи вече няма да има.

 3. Василе, недей рева толкоз за пазарджишките циганки с бурки, продали се за пари и готови за следващи подобни, само пари да падат! Да си прочел някъде български мюсюлмани да се жалват за това – не, нали? Защото в България те никога не са носили бурки!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!