“А някой кара колело!”* (видео)

Светофари, задръствания, нерви, ругатни. За някои българи това е типично за всяка сутрин. Да отидеш на работа, освен че понякога ти отнема много време, краде и от настроението, и душевното ти равновесие.

Копенхаген решава проблема със задръстванията като замества колите с колелета. Градът отдавна популяризира тази практика. През 2015 година е на първо място за най-добър велоград в класацията на компанията Copenhagenize Design Company. След него са Амстердам и Утрехт.

За да попадне на челната позиция, Копенхаген полага много усилия. Като за начало е изградена подходяща инфраструктура – 400 км велоалеи, по които ежедневно преминават около 40 000 граждани. След като имат удобство и сигурност хората в града не се притесняват да се придвижват до работа с колелото. Така почти 40 % от населението в Копенхаген стига от точка А до точка Б.

Затова и във видеото по-долу 3-те платна за автомобили са празни, а това за колелета има постоянен поток от хора. Ето как изглеждат сутрините в пиковите часове на Копенхаген:

* Цитат от песента на българската група PIF “Колело” (бел.ред.)

Източник: mashable.com
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!