Конституционният съд отмени част от предложенията за здравна реформа

Конституционния съд отхвърли здравната реформа

С 11 от 12 гласа Конституционния съд отмени част от предложенията на министър Петър Москов за здравна реформа.

Вчера КС отхвърли идеята на здравния министър медицинските услуги, плащани от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, да бъдат разделени на два пакета – основен и допълнителен. Целта беше в основния пакет със заболявания, чието лечение на търпи отлагане, да се поема изцяло от Здравната каса. А в допълнителния пакет да попадат заболявания, при които пациентите могат да чакат за лечение.

Съдът реши, че идеята за разделение е противоконституционна, самият текст – твърде неясен, за да се извлече смисълът му и отхвърлиха предложението.

Самият министър Петър Москов заяви, че решенията на съда ”не се коментират, а се изпълняват” и увери, че ще внесе нужните поправки в текста и ще го внесе още веднъж.

“От решението на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите. Остава в сила действието на старата Наредба № 11, която винаги е била правомощие на министъра”, обясни министърът.

Лидерът на БСП Михаил Миков призова за оставка на здравния министър с думите: “Да си събира чуковете Москов и да се изнася. Друг човек да дойде и да прави това, което трябва да прави ГЕРБ в областта на здравеопазването. В крайна сметка беше ясно, че този текст на Закона за здравното осигуряване противоречи пряко на текст от действащата конституция”.

Хасан Адемов от ДПС също повдигна въпроса за оставка на министъра като заяви, че “при положение, че основните елементи от неговата реформа са отменени от Конституционния съд и при положение, че Националният рамков договор няма да бъде подписан, означава, че самият министър Москов трябва да бъде така добър да си подаде оставката”.

В подкрепа на здравната реформа застанаха съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който обяви, че ”ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия са се провалили”.

Как бяха отразени последвалите реакции в 16-те най-четени медии у нас /според GEMIUS/, кои медии какви акценти извeдoха и чии думи пропуснаха да отразят, вижте и преценете сами в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ] Заглавие: ”БСП и ДПС: Оставка на Москов заради спряната от КС реформа”

Цитат: ”Здравният министър заяви, че текстовете, отменени от Конституционния съд (КС), ще бъдат пренаписани и отново внесени в НС. От ДПС и БСП поискаха оставката му. ”

Редактор Надежда Христова

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ]Заглавие: ”БСП пред БЛИЦ TV: Когато и да подаде оставка Москов, все ще е късно”

Цитат: ”Министър Москов когато и да си подаде оставката, все ще е късно. В чисто професионален план той наруши основния принцип на лекарите, че ако не можеш да помогнеш не бива да вредиш.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ] Заглавие: ”ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Пълен провал за Москов! Реформата му се оказа антиконституционна! БСП иска оставка незабавно!”

Цитат: ”Депутатите от БСП д-р Емил Райнов, Желю Бойчев и Георги Гьоков поискаха оставката на здравния министър Петър Москов.”

Автор: Гергана Танева

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ] Новината не е отразена!

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]  Заглавие: ”Опозицията: Москов “да си събира чуковете””

Цитат: ”Министър Москов трябва да бъде така добър да си подаде оставката, при положение че основните елементи от неговата реформа са отменени от КС и че Националният рамков договор няма да бъде подписан”, заяви днес депутатът от ДПС Хасан Адемов.”

Редактор: Николай Киров

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ] Заглавие: ”Москов: Решенията на съда не се коментират, а се изпълняват”

Цитат: ”Решенията на съда не се коментират, а се изпълняват. Това обяви в Министерски съвет министър Петър Москов по повод излязлото решение на Конституционния съд, с което се отменя здравната реформа.”

Автор: Филип Епитропов

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ]Заглавие: ”Москов: Ще внесем наново поправките за разделянето на здравните пакети”

Цитат: ”От решението на Конституционния съд, което отмени разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен, не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите, увери здравният министър Петър Москов след заседанието на Министерския съвет.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ] Заглавия: ”Реакциите за отменената здравна реформа: От “Москов да се изнася” до “реформата вече дава резултат””

”Москов ще редактира и ще внесе отново поправката за основния и допълнителния пакет”

Цитати: ”От “Москов да си събира чуковете и да се изнася” до “ако бъде прекършена промяната в здравеопазването, всичките ни усилия са се провалили” и “реформата вече дава резултат и икономиса 500 млн. лв. на бюджета”. В тези крайности варираха реакциите на парламентарните сили за решението на Конституционния съд, с което обяви за противоконституционно поделянето на услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет.”

””От решението на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите. Остава в сила действието на старата Наредба № 11, която винаги е била правомощие на министъра”, обясни министърът.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Заглавия: ”Миков: Москов да си събира чуковете и да се изнася”

”Москов: Ще прецизираме и внесем отново отменените текстове на здравната реформа”

Цитати: ””Ние сигурно ще внесем промени в Закона за здравното осигуряване и за лечебните заведения. Мотивите ни са, че има несъответствие с Конституцията в закона”, добави Миков.”

”’Здравното министерство ще прецизира текстовете, по които се е произнесъл Конституционният съд, и ще ги внесе отново като поправки в закона.” Това коментира ресорният министър Петър Москов във връзка с отмяната на текстовете, свързани с разделянето на медицинската помощ на основен и допълнителен пакет.”

Автор: Елена Бейкова, Деа Манолова, Александра Гинева
Редактор: Катерина Иванова

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ] Заглавие: ”Радан Кънев: КС застрашава здравната реформа!”

Цитат: ”Лидерът на ДСБ – партия, която е част от РБ, но в опозиция, Радан Кънев смята, че решението на КС, с което отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от НЗОК, беше разделена на два пакета – основен и допълнителен, застрашава здравната реформа.”

Автор: Камелия Цветанова

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ] Заглавие: ”Михаил Миков: Петър Москов да си събира чуковете и да се изнася ”

Цитат: ”„Да си събира чуковете Москов и да се изнася, друг човек да дойде и да прави това, което трябва да прави ГЕРБ в областта на здравеопазването”, каза председателят на БСП Михаил Миков по повод решението на Конституционния съд за здравната реформа.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ] Заглавие: ”Поискаха оставката на здравния министър”

Цитат: ”Депутати от опозицията поискаха оставката на здравния министър Петър Москов, след обявеното решение вчера на Конституционния съд, който отмени разделянето на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет.”

Автор: Андрей Симеонов

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ] Заглавие: ”Москов: Ще се съобразим с КС и ще внесем промени в закона”

Цитат: ” Ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд, ще променим текстовете и отново ще ги внесем като поправки в Закона за здравеопазването. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов по повод решението на Конституционния съд да определи разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен за противоконституционно, предаде „Фокус“.”

Редактор: Десислава Любомирова
[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ] Заглавие: ”Москов няма да подава оставка, внася реформата наново”

Цитат: ”Здравният министър не даде заявка, че ще изпълни искането на БСП и ДПС да подаде оставка. Според него от решението на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ] Заглавие: ”Москов за здравната реформа: Решения на съда се изпълняват”

Цитат: ”Москов увери, че това няма да застраши нито системата, нито пациентите. А веднага след като се запознае с мотивите, текстовете ще се преработят и ще внесат като нова поправка в Закона за здравното осигуряване.”

Автор: Велина Сашева

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ] Заглавие: ”Москов: Няма да има проблеми за пациентите след решението на КС”

Цитат: ”Идеята на Москов беше в основния пакет, плащан от касата, да попадат тежки заболявания, за да имат пациентите бърз и безплатен достъп до лечение. В допълнителния пакет пък влизат болести, които не застрашават живота и лечението им търпи отлагане. ”

Автор: Ирина Цонева [/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!