Ало, смешно ли ви е?

24 години след решението за създаване на единен тел. 112 за спешни случаи в Европа едва 41 % от жителите на ЕС знаят за съществуването и предназначението му. А у нас само 8 години след въвеждането му цели 88 % го познават.
До тук добре. Ура! По-добри сме от европейците!
В началото на годината излезе официална информация, че:

3 077 232

от всичките 5 325 180 обаждания са нерегламентирани. Често това са обаждания, които не са от компетенциите на службите за спешно реагиране – “моля да ми дадете телефона на автогарата”, „защо ми е двойна сметката за ток?, “изгубил съм си личната карта”, “може ли да ми дадете информация за времето и за пътната обстановка?”. Има и абсолютно неволни грешки. Но забележете:

1 722 163

са така наречените злоумишлени позвънявания – лъжливи сигнали, деца и младежи с шегички, пияни и псуващи, обиди и ругатни или от един номер многократно се звъни на 112 и просто се затваря.
Разпознахте ли се? Разпознахме ли се? Всички, които всеки ден се оплакваме от държавата, институциите, полицията, спешната помощ. Стреснахме ли се от тези числа? Ако всеки един нерегламентиран сигнал струва на държавата средно 5 лева (а със сигурност е доста повече – заплати, осигуровки, поддръжка на системата, изпращане на спешни екипи, пожарна и полиция…), то това са:

15 386 160 лева.

Ти ли участва в загубата на тези пари, а? Ти ли, който те мързеше да провериш разписанието на влаковете в интернет? Или ти, който намери за смешно да изпратиш линейка за зелен хайвер? Или ти, на който не му се ходеше на училище и подаде сигнал за бомба? Или ти, сърдитият на всичко, който, ей така, си изкара гнева и се напсува на воля? Или може би ти, подпийналият шегаджия, който стана герой на веселата компания? Или пък ти, който не възпита децата си да ценят труда, времето и разходите на другите?

По-лошото е, че не сме загубили само пари и време. По-лошото е, не престъпното е, че в този момент, в който ние се шегувахме, някой, някъде е имал истински спешна нужда от помощ. Престъпното е, че това може да струва, а и е струвало животи.

И пак ли държавата е виновна?
Да, пак. Защото в закона, регламентиращ работата на системата са определени и санкциите – от 200 до 1000 лв. (за ползване не по предназначение), от 2000 до 5000 лв. (за неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ), 10 000 – 20 000 лв., плюс обезщетение за направените разноски (когато след фалшивия сигнал реално са мобилизирани служби за реагиране).

Санкциите възпитават, но могат ли да върнат човешки живот?‏

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!