Архитектурният шедьовър Casa Vicens на Антони Гауди

Понеже ни е пътуващо, вълнуващо, лято е и всички крадем време за почивка и мечтаем за интересни пътешествия, сигурни сме, че и ти вече си разчертал плана за следващите два месеца. Ако случайно си решил да отпрашиш към Барселона, със сигурност вече си се запознал с всички уникални места, на които трябва да стъпиш и да отвориш очи и уши, обаче и ние ти разказваме за едно, на което, ако не си ходил, то поне със сигурност си чувал – Casa Vicens – уникалната къща, дело на архитекта Антони Гауди.

Този архитектурен шедьовър е един от първите представители на стила ар нуво и е първата къща, построена от великия Антони Гауди.

1878г. Антони Гауди се дипломира като архитект в Барселона. Малко след това получава поръчка за лятна резиденция и то не от кой да е, а от богатия борсов посредник Мануел Висенс.

Гауди проектира Casa Vicens, като вплита елементи на неокласика с ориенталски мотиви и така полага началото на една нова стрница за каталунската архитектура, а днес сградата се счита за една от пионерските в движението на модернизма в Европа.

Ярка, цветна, с множество ориенталски мотиви и живи цветове като ярко червено и синьо, всеки ъгъл на дома има двоя собствена индивидуалност и характер.

От 2005 година сградата е вписана в списъка на ЮНЕСКО като недвижима културна ценност, а през 2014 година испанска банка я купува, полагайки новото начало за архитектурния шедьовър.

След старателна реставрация, първоначалният облик на къщата е максимално възстановен, като някои от релефните изображения, както и покривното покритие са реставрирани според оригиналната технология, която е използвана при построяването.

След като близо 130 години имотът беше частна собственост и достъпът за широката публика беше невъзможен, то от 2017 година вече вратите на Casa Vicens са широко отворени и готови да посрещат своите гости.

Та, в този ред на мисли, на твое място нямаше да пропуснем тази възможност, такава красота не се вижда всеки ден.

За онези, които не могат да стигнат до Барселона, остава да се насладят на прекрасните снимки, които направи архитектурният фотограф David Cardelús, който скоро завърши проект на ЮНЕСКО, свързан със сградата.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!