Делян Христов – барабаните на Comasummer

Изобщо не си спомням кога и как сме се запознали. Трябва да е било преди около 14 години и със сигурност в Ловешката гимназия. И до днес обаче Делян Христов, или просто Дидето, си остава от онези любими хора, които не виждаш всеки ден, но всяка среща е, като че ли до вчера сте били заедно.

За разлика от шумните барабани, на които сяда още в детските си години, то самият той е тих и обран. Делян е от онези хора, за които ти е хубаво да разказваш, приятно ти е да ги виждаш, изживял си поне една случка с тях, която не е за разказване и със сигурност знаеш, че няма да е последната.

Снимка: Беатрис Бочева

И аз му загубих дирите кога и къде се изявяваше с различни групи из софийските барове, но днес го намирам удобно настанил се зад барабаните с групата Comasummer, подготвяйки се за предстоящото събитие Rocket Psyence Night в клуб Mixtape 5.

След повече от година затишие, групата прави своето завръщане на сцената с нова концепция и женски вокал в лицето на Диляна Бурова.

С Делян Христов си говорим за първите стъпки като барабанист и завръщането на цяла банда на българската музикална сцена.

Ние вече резервирахме своето място за 11 май в клуб Mixtape 5, където ще имаме възможност да ги чуем на живо преди да са се скрили за неизвестен период от време, работейки по новия си албум.

Как се събрахте в състава, в който сте в момента в Comasummer?

Когато се присъединих към групата преди околко половин година Comasummer вече бяха оставили следа на бълграската сцена, изявявайки се на нея от 2015 г. През 2016 г. година издават своя дебютен албум Out of the Sun, а после следват редица концерти и турнета. Китаристът на групата Пламен се свърза с мен чрез общи познати и ме покани. Аз вече бях чувал за групата и решението не ми отне дълго време. Някъде по същото време Пламен намери и нашата вокалистка Диляна. Бързо след това се разбра, че групата се нуждае от басист и мястото беше запълнено от Благо, с когото се познаваме от години.

Разкажи малко повече за групата, стила и хората в нея?

Сегашният състав е сравнително нов, като от старите членове в моментa в бандата е Пламен Печин, който ни и събра. Той е и нашият двигател и не спира да ни залива с нови и яки китарни рифове. Освен него завръщане направи и оригиналният клавирист на групата Николай Каракехайов.

Концепцията на бандата претърпя лека промяна и след смяната на мъжки с женски вокали в лицето на нашата чаровна вокалистка Диляна Бурова. А Благовест Благоев, освен басист на групата, е всеразвит талант и го проявява като помага и с артуърк. Той е автор на постера за предстоящото ни събитие.

Без да слагам много етикети, стилът на групата е повлиян от desert stoner rock сцената, като не липсват и сайкъделик и блус елементи.

Как успявате да вибрирате на една честота?

Когато си се събрал с подходящите хора и делите редица общи интерси, не е трудно да цари приятна атмосфера и да вървите в една посока. В правенето на нови песни също е така. Пламен дава основните идеи, но всеки има свободата да се включи в творческия процес и да дава предложения, което прави нещата по-лесни.

Снимка: Мартин Геогриев

Ти спомняш ли си кога изобщо хвана палките за първи път? Как се появи тази идея да свириш на барабани?

За пръв път седнах зад барабани, когато бях 13 годишен. Някъде из ловешките мазета. Споменът е леко смътен вече, но усещането все същото. А въображаемите палки бяха в ръцете ми дълго преди да хвана истинските. Решението да зпочна да свиря някак си дойде само, без много обмисляне.

Откъде черпиш вдъхновение и случвало ли ти се е да губиш желание да свириш?

Още от дете съм меломан и така до ден днешен. Със слушането на много музика ежедневно въхновение не липсва. Разбира се, заслуги за него имат и идеите на останалите членове не групата. Имал съм прекъсвания, в които не съм сядал зад бaрабани дълго време, като най-дългият период беше дори година, но причината за това беше не липса на желание, а по-скоро на възможност. Желанието не угасва.

“Заглушаваш” ли нещо със свиренето или просто любов и начин на живот?

Свиренето е моят психотерапевт, моята йога, моето тай чи. Просто, когато седнеш зад барабаните времето спира и всичко друго губи смисъл. Всеки търси различни начини да разпусне и да избяга от ежедневието, аз намирам това в барабаните.

Какво виждаш на българската музикална сцена, когато си в публиката и какво виждаш, когато си на сцената?

Въпреки, че имам редица групи, в които съм участвал зад гърба си и все още се занимавам с различни проекти, изявите ми на сцена все още не са много и мисля, че тепърва ще добивам представа за родната сцена в очите на изпълнител. Но не спирам да ходя по концерти, било то малки или големи. Въпреки, че има леко отдръпване на публиката в последните години, забелязвам, че се появяват доста нови и млади банди и то именно в ъндърграунд сцената. Предстоящото събитие Rocket Psyence Night в Mixtape 5 цели да даде поле за изява точно на такива банди. Надявам се да успеят да достигнат до повече хора и да върнат българския слушател по клубове и зали. Да, и Youtube е поле за изява, но не се доближава до емоцията от живото изпълнение.

Какво сте планирали с Comasummer занапред?

След концерта ни на 11 Май не планираме скорошни участия. Вместо това се затваряме в репетиционната и започваме да мислим нови парчета за нов албум. Около половината от тях вече са готови, надявам се да сме готови и с останалите в най-скоро време и да започнат записите на нов албум.

______________________

Rocket Psyence Night: The Steams (GR) / Comasummer / Mœra

11 май, събота

Клуб *Mixtape 5*, B-side

Билети: 10 лв. на предварителна продажба / 15 лв. на входа

20:00 Вратите отварят
20:30 MŒRA
21:30 COMASUMMER
22:45 THE STEAMS

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!