Денят на Европа под мотото #CultureConnectsEurope

По случай Деня на Европа на 9 май европейските културни институти и посолства от мрежата EUNIC се обединяват в инициативата #CultureConnectsEurope, в която се включват видни интелектуалци, артисти, писатели, поети, музиканти и режисьори от различни европейски страни, за да отправяпот своите послания за това какво е Европа днес. Виртуален домакин ще бъде Гьоте-институт тук.

Преди 70 години, на 9 май 1950 г., френският външен министър Роберт Шуман прочита историческата декларация за обединение в Еропа, която поставя основата на Европейския съюз. Оттогава обликът на ЕС, в който България членува вече 13 години, се променя непрестанно. Въпреки всички политически и икономически изпитания неоспорим е фактът, че Европа е и културен съюз, който трудно може да бъде разединен. Макар и временно да сме създали „граници“ помежду си под натиска на настоящата пандемия, културната европейска интеграция, намираща израз в изкуствата, езиците, младежта, образованието, науката и обществото е необратима.

В Деня на Европа на 9-ти май европейските културни институти и посолства в България от мрежата EUNIC си припомнят общите убеждения, които свързват всички европейци, независимо от произход, религия или култура. С инициативата #CultureConnectsEurope те ще заявят отношението си към Европа – една отговорност, звучаща все по-актуално във времена на надигащ се популизъм, екстремизъм и национализъм.

Европейските културни институти и посолства в България поканиха видни интелектуалци от своите страни, които да отправят своето послание какво е Европа днес и как културата ни свързва. В инициативата с разнообразни и поетични текстове и видеа се включват редица интелектуалци, музиканти, писатели, поети, драматурзи. Със своите послания всички те създават една разнообразна картина на това какво е Европа днес и припомнят за ценностите, които ни обединяват дори във време, когато отново издигаме граници.

В инициативата участват:

Ада Монтеланико, джаз певица

Галин Стоев, режисьор, директор на Théâtre de la Cité of Toulouse

Даниел Висер, писател и певец

Димана Иванова, поетеса и преводачка

Жан Лука Фаринели, ръководител на Филмотеката в Болоня

Инго Шулце, писател

Луис Гарсия Монтеро, директор на Instituto Cervantes, поет и писател

Лутц Хюбнер, драматург

Мариса Гонзaлез Гонзалез, мултимедиен артист и фотограф

Мария Жоао, джаз певица

Мария Милисавлевич, драматург

Маркета Пилотова, писателка

Наги Шилар и Рагани Миса, музиканти

Светлана Лазарова, театрална режисьорка

Светлана Янчева, актриса

Всички послания ще бъдат публикувани на страницата на проекта тук, както и в социалните мрежи на всички участващи институти.

За EUNIC

EUNIC е мрежа на европейските културни институти и национални структури, ангажирани с културна презентация извън техните национални граници. Създаден през 2006 г., EUNIC е доказан лидер в културното сътрудничество между национални културни институти на държавите членки на ЕС и министерствата, отговарящи за международните културни отношения и културна дипломация. EUNIC насърчава културното многообразие и интеркултурния диалог, участва в изграждането на визия за засилена роля на културата в публичните политики и външните отношения – на европейско и международно равнище.

EUNIC изказва специална благодарност на всички творци, които се включиха в проекта и направиха осъществяването му възможно.

______________________

Съдържание: Гьоте-институт

______________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:

Получател: MEDIABLISTER LTD
IBAN BG46INTF40015052952796
BIC INTFBGSF
Основание: Дарение
АЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!